Zdroje: youtube.com, medicalnewstoday.com

Mražené kostky z bylinek a zeleniny

Chcete se podívat, jak příprava domácího bujónu vypadá v praxi? Podívejte se na toto kratičké video a nezapomeňte si zapnout české titulky:

Zdroj: Youtube

Jak na přípravu domácího bujonu do mrazáku?

Budete potřebovat čerstvé bylinky, a sice hrst oprané bazalky bez stonků, stejné množství očištěné pažitky i koriandru, ze kterého stačí odkrájet jen silnější stopky. Dalšími ingrediencemi jsou 4 stroužky česneku, jeden řapíkatý celer nebo kus celerové bulvy, můžete však přidat i další kořenovou zeleninu.

Všechny tyto suroviny vložte do sekáčku a rozmixujte je na hustou kaši. Pak přidejte ještě šťávu z půlky citronu a trošku oleje. Ve videu výše autorka z „One day One recipe“ používá speciální olej ze semínek vinné révy, nicméně jej můžete nahradit jinými oleji.

Znova směs nechejte rozmixovat a vzniklou kaší naplňte tvořítko na led, které uložíte do mrazáku. Druhý den pak můžete zmrzlé kostky vyklepnout ven a uchovat v mrazáku v uzavíratelném sáčku nebo je nechte v tvořítku, to už je na vás.

Tyto kostky se hodí k masům, do omáček i k zelenině. I když jde o pro nás nezvyklou kombinaci, tento bujon si jistě najde místo i ve vašem jídelníčku.

Proč přidat olej ze semínek hroznů?

Proč zrovna olej z hroznových semínek? Semena plodů vinné révy jsou bohatá na omega-6 mastné kyseliny, vitamin E, ale i C, D a antioxidanty. V nabídce specializovaných obchodů se můžete setkat s hroznovými oleji vhodnými ke konzumaci, ale také určenými výhradně k zevnímu použití. Stejně jako u olivového oleje, i tento typ oleje je nekvalitnější za studena lisovaný. Díky tomu není zapotřebí užití chemikálií, a navíc se zachovají v produktu veškeré látky beze změn.

Související články