Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, boulderlocavore.com

Domáci bylinkové máslo je lahůdka

Dobré čerstvé máslo bez rostlinných tuků je dnes drahé samo o sobě. Když k tomu přidáte ještě různé sýry, uzeniny, zeleninu nebo saláty, pak vás obyčejná snídaně překvapí nepříjemně vysokou cenou. Přitom luxusní, chutná a neobvyklá jídla jsou často jednoduchá a taková, kdy se chutě nepřebíjejí kombinacemi velkého množství surovin. Každý dobře ví, že dobré čerstvé pečivo a obyčejné máslo jsou skvělou snídaní či svačinou a bylinky vše jen podtrhnou.

Které bylinky se nejlépe hodí? Je to jen na vás. Českou klasikou je pažitka, ale také pažitkové květy, petrželka či libeček. Máslo však můžete ochutit i všelijakými jinými bylinkami, které máte na zahrádce či parapetu.

Jaké bylinky do másla vybrat

Hodí se šalvěj, tymián a mateřídouška, ale také máta či bylinky vonící po citronu. Mezi takové patří citronový tymián, dobře se hodí i meduňka, citronová verbena čili aloisie nebo citronová tráva. Oblíbené je také máslo k přípravě ryb, ke kterým je skvělou volbou kopr. Můžete si také připravit másla pikantní se smaženou šalotkou, česnekem nebo feferonkou.

Máslo s bylinkami je velmi jednoduché na přípravu, takže není nutné připravovat velké množství, abyste ušetřili čas. Naopak, klidně si připravte jen tolik, aby se vám chuť neomrzela a příště vyzkoušejte jiné varianty a směsi bylin.

Použití másla je samozřejmě jen na vás. Obyčejné pečivo s bylinkovým máslem je lahůdka sama o sobě, bylinkové máslo však využijete i při dochucení vařených či pečených brambor, pečení masa, ryb a zeleniny. A když není pečivo čerstvé, pak se hodí dvojnásob. Udělejte si ze straších baget nebo rohlíků pečené kousky podobné bruschettě. Na plátky nakrájené pečivo potírejte bylinkovým máslem. Bruschettu můžete jíst jen tak nebo s pomazánkami, k polévkám či sýrům.

Jak připravit domácí bylinkové máslo?

Není to nic složitého a přeci je výsledek skvělý. Připravte si máslo několika chutí nebo použijte nejoblíbenější směs koření. To už je jen na vás.

  • Vyberte si bylinky, nejlépe čerstvé ze zahrádky či směs koření. Čerstvé bylinky opláchněte vodou a nechejte dobře oschnout.
  • Vytáhněte máslo z lednice a nechejte jej změknou při pokojové teplotě.
  • Bylinky je třeba nasekat nebo nastříhat nůžkami na velmi jemné kousíčky. Snažte se jen nedrtit, jen krájet ostrým, nejlépe nepřilnavým nožem.
  • Změklé máslo dejte do misky, přisypejte nasekané bylinky a dobře promíchejte. Takové máslo můžete také osolit špetkou či dvěma podle chuti.

Bylinkové máslo můžete skladovat v nádobě v lednici zhruba týden, ale můžete jej také zamrazit. Mražené máslo s bylinkami vydrží až 4 měsíce. Pokud nezvolíte nádobu a raději byste pěkný váleček. Pak si nachystejte voskovaný papír nebo klidně takový, jaký se používá na pečení. Do papíru budete máslo rolovat jako salám. Proto dejte máslo doprostřed jako podlouhlou hrudku, kterou vytvarujete zarolování do papíru a zatočením konců. Před prvním použitím nechejte máslo v lednici ztuhnout několik hodin.

Související články