Pokud vás zahrada obdařila hojnou dávkou zeleniny a nestíháte ji spotřebovat, není nic jednoduššího, než ji šikovně zpracovat a uchovat si ji na zimu. A nejlepším a nejjednodušším způsobem, jak si s jednotlivými druhy poradit, je výroba zeleninového mixu, tedy čalamády. Hodí se nejen ve chvíli, kdy vás honí mlsná, ale je i výbornou přílohou k pečenému masu, karbanátkům a třeba i jako zajímavá náplň do burgerů, baget a sendvičů.

Proměňte přebytky zeleniny v čalamádu

Čalamáda je vlastně směs různých druhů zeleniny a jejich výběr může být různý. Nikdy tedy nejste pevně vázáni jen receptem.

Na jeden z nich se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Fantazii se meze nekladou a můžete si zvolit variantu, která vám v danou dobu nejvíce vyhovuje. Zpravidla se čalamády dělají z hlávkového zelí, paprik, okurek, mrkve, rajčat, cibule a česneku. Ovšem využít můžete i zelená rajčata, celer, cuketu, květák nebo i houby. Prostě, jak kdo má rád. S kombinacemi si můžete opravdu pohrát.

Začněte přípravou zeleniny

Připravenou zeleninu je nutné nejprve pečlivě omýt a očistit. Vždy vybírejte zdravé a nepoškozené kousky, aby se vám čalamáda zbytečně nezkazila. Tužší zeleninu, jako například mrkev a celer, můžete i lehce předvařit, aby se vám jednodušeji krájela.

Myslete i na celkový design

Nezapomeňte i na zajímavý vzhled výsledné zeleninové směsi a zaměřte se tedy i na pestrou barevnost jednotlivých druhů a také na to, jakým způsobem zeleninu pokrájíte. Zajímavě poskládaná zelenina totiž upoutá na pohled a atraktivní čalamádu můžete věnovat blízkým i jako příjemný vlastnoručně vyrobený dárek.

Máte pokrájeno?

V této fázi vložte zeleninu do velké mísy a pečlivě ji promíchejte. Následně ji jemně prosolte a nechte alespoň půl hodiny odležet. Čím delší dobu zelenině dopřejete, tím více pustí šťávy.

Připravte si sterilní zavařovačky s víčkem

Mezitím, než zelenina pustí šťávu, si připravte sklenice, do nichž můžete vložit například bobkový list, kopr, pár kuliček pepře a nového koření. Kdo má rád pikantní pokrmy, může přidat i chilli papričku.

Potom každou sklenici naplňte pokrájenou zeleninou, a to včetně šťávy. V tuto chvíli máte dvě možnosti. Zeleninu lze nechat jen tak ve vlastní šťávě, nebo ji můžete zalít předem připraveným nálevem.

Sladkokyselý nálev

V 750 ml vody rozpusťte 2 až 5 polévkových lžic krystalového cukru a krátce povařte. Potom přilijte 250 ml octa a nechte krátce přejít varem. Ještě teplý nálev nalijte na zeleninu ve skleničkách. Aby se nálev dostal přes zeleninu až na dno, pomozte mu trochu vidličkou.

Na závěr už jen sterilizace

Naplněné sklenice pevně zavíčkujte a sterilizujte 25 minut při teplotě okolo 80 °C.


Zdroje: www.living.iprima.cz, www.apetitonline.cz, www.toprecepty.cz