Zdroje: cs.wikipedia.org, www.nejrecept.cz

Chleba z kvásku, droždí i nekynutý

Chleba je základ! A nejen v české kuchyni, ale vlastně v každé zemi. Všude jsou zvyklí na ten vlastní, který prostě musí být tak akorát. Někdy vláčný, jindy s pořádnou kůrkou, velký pecen nebo tenká placka. Chlebů, rohlíků, baget, pletýnek a placek je tolik, kolik je krajů. Pravý český chleba také poznáme. Ne že by nám nechutnalo i jiné pečivo, ale na krajíci čerstvého českého chleba si pošmákne každý.

Český kupovaný i domácí chleba

Klasické české bochníky jsou kynuté z pšeničné a žitné mouky, zadělané kváskem či kvasnicemi a s troškou kmínu. Samo sebou je tam ještě sůl, voda, cukr. Všeho tak akorát, ale ten kmín, ten je zvláštní. V Evropě se do pečiva často vůbec nepoužívá.

Chleba se nechává kynout a pekaři jej hnětou i nechávají odpočinout právě tak dlouho, aby z něj vykouzlili tradiční české pečivo, bez kterého se většina našeho národa neobejde.

Nejrychlejší domácí chleba ze sušeného droždí

Teorii známe všichni, praxi už jen někteří, a navíc doma často není tolik času. Znáte recept na rychlý chleba? Peče se hned. Bez kynutí i hnětení je bochníček upečený raz dva. Na přípravu není potřeba nic zvláštního, jen si rozpalte troubu na 220 °C a nachystejte pekáček vyložený papírem na pečení, bude to totiž rychlovka!

Na nejrychlejší domácí chleba budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku cukru

Jak se peče nejrychlejší chleba?

  • Smíchejte vodu, droždí a cukr ve velké míse a nechte vzejít kvásek. Pak už na na nic nečekejte, hned přidejte také zbytek surovin, dobře promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek a přelijte do připravené formy, pekáčku nebo hrnce.
  • Bez kynutí strčte pekáček rovnou do horké trouby. Aby měl chleba chutnou pěknou kůrku, potřete jej dvakrát během pečení slanou vodou. Pečte tak dlouho, dokud nebude chleba krásně zlatý. Obvykle to trvá okolo 35 minut.

Související články