„Vraž tam kostku droždí,“ tuhle větu najdete ve velkém množství receptů. Jenže koupit dnes v obchodě kostku droždí se ukazuje jako nadlidský výkon. Z regálů zmizelo i to sušené. Ale přestat kvůli tomu péct? Proč? Vždyť jde jen o to, nastartovat kynutí (kvašení) těsta. Způsobů, jak toho dosáhnout je více. Zkuste se podívat do ledničky nebo spíže. Máte tam lahev piva a trochu brambor? V tom případě je na půl vyhráno a domácí chleba, rohlíky či buchty zase provoní vaši kuchyni.

Nachytejte kvasinky

Zkušení pekaři pracující s kváskem vědí, že pro založení nového stačí smíchat mouku s vodou a nechat ji pár dní na lince. Pak už stačí jen dvakrát denně přikrmit kvásek čerstvou moukou a za pár dní se s ním dá pracovat. Kvašení v tomto případě obstarají kvasinky a bakterie pocházející ze vzduchu a z povrchu obilných zrn. Podobně jako v kvásku, také v droždí jsou živé mikroorganismy, kvasinky. Ostatně, kvasnice se droždí neříká jen tak. Takže i pro výrobu domácí droždí potřebujete někde nasbírat kvasinky. A ve vzduchu kolem nás jich je poměrně dost. Stačí jim pouze dodat „něco k jídlu“, a protože jsou to kvasinky, ideálně pořádnou dávku sacharidů, což mohou být klidně ovocné cukry, nebo třeba škrob z brambor. Mimochodem, kvasnice najdete i v pivu, jestli jste ochotni obětovat pár hltů lahodného moku, hodně si situaci usnadníte.

Droždí z brambor a piva

Náhradu nedostatkového droždí vyrobíte z věcí, které máte s největší pravděpodobností doma. Potřebujete pouze brambory, trochu cukru a piva.

  • 5 větších brambor
  • 6 lžic cukru
  • 3 lžíce piva

Brambory ve slupce uvařte, nechte vychladnout a oloupejte. Rozmačkejte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte takové množství vody, aby směs měla konzistenci husté kaše. Cukr rozpusťte v menším množství vody a přilijte k bramborám. Nakonec vmíchejte pivo, zakryjte a nechte na teplém místě pracovat alespoň 24 hodin. Hotové droždí lze použít na výrobu kynutého pečiva, počítejte však s tím, že bude zapotřebí větší množství než jste zvyklí u kupovaného. Bramborové droždí před přípravou těsta trochu nařeďte vodou a používejte v poměru 1:1 s moukou.

Droždí z ovocné vody

V nouzi nejvyšší vám pro výrobu droždí postačí pouze voda, jablko a trocha mouky. Výhodou takového droždí je jeho neutrální chuť, která nevyčnívá ve sladkém ani slaném pečivu.

  • 1 chemicky neošetřené jablko
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek vody

Jablko (použít lze i hrušku či jiné ovoce) i se slupkou nakrájejte na kousky, vložte do skleničky a přelijte vodou. Překryjte víčkem a nechte stát dva dny na teplém místě. Poté vytáhněte z výluhu kousky jablek a přisypte mouku, promíchejte. Dopřejte droždí ještě dvacet minut a pak už se můžete pustit do pečení.

Nekonečné kvasnice

Z posledních zbytků kupovaných kvasnic si založte zásobu, ze které můžete ubírat po libosti. Už si nikdy nebude lámat hlavu, zda doma máte ještě jedno balení droždí nebo ne.

  • 5 větších brambor
  • 6 lžic mouky
  • 6 lžic cukru
  • kvasnice

Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte, smíchejte s moukou, cukrem a zbytkem kvasnic. Uložte do porcelánové nádoby a směs nechte 2 hodiny kynout v teple. Poté nechte odpočívat na chladném a tmavém místě a počkejte 3 až 4 dny. Droždí používejte v poměru 1 lžíce vyrobených kvasnic na jeden kilogram mouky, uchovávejte v lednici. Až se bude zásoba tenčit, připravte si obdobným způsobem novou dávku.