Noky z bramborového těsta jsou v kuchyni běžnou a oblíbenou klasikou. Pokud však chcete vyzkoušet něco jiného, sáhněte po dýni. Díky této podzimní zelenině potěšíte nejen své chuťové buňky, ale i oko. Přidáním špaldové mouky pak získáte nevšední a dokonale vyváženou chuť. Připravit dýňové noky je snadné a výsledek určitě stojí za to.
Jak vyrobit dýňové noky jako Ital? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Vincenzo's Plate:
Co jsou noky
Jedná se o drobné šištičky s rýhami a zpravidla se podávají s omáčkami, nebo zapékají se sýrem, zeleninou, ale i masem. Někde je používají i jako zavářku do polévek. V Itálii se nazývají gnocchi a v Německu Nockerln. S oblibou se vaří i v Rakousku, Maďarsku i Slovinsku. Základem noků je zpravidla pšeničná nebo kukuřičná mouka, dále brambory a vajíčka. Zkuste to tentokrát trošku jinak!
Potřebné ingredience
Na přípravu těsta na noky si připravte 500 g pečené dýně, 150 g hladké špaldové mouky, 150 g hrubé mouky, 1 syrový žloutek, 1 špetku soli, 1/4 lžičky bílého mletého pepře, 1/4 lžičky muškátového oříšku a 1/2 lžíce soli do vody na vaření.
Ke zhotovení zeleninové omáčky budete potřebovat 300 g cherry rajčátek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrsti čerstvé bazalky, 1 špetka chilli, 1 špetka soli, 1/4 lžičky pepře a 4 lžíce strouhaného parmazánu. Sytější verzi omáčky lze připravit i se smetanou a trochou másla.
Domácí dýňové noky
Nejprve si nastrouhejte pečenou dýni na jemném struhadle, přidejte žloutek, muškátový oříšek, sůl i bílý pepř a postupně vmíchejte i obě mouky. Veškeré ingredience řádně propracujte, dokud nevznikne jemné a mírně lepivé těsto. Vytvarujte z něj váleček a pokrájejte ho na 2 cm široké kousky, které na povrchu lehce promáčkněte vidličkou. Hotové noky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte. Jakmile vyplavou, nechte je ještě cca 1 minutu vařit a pak je slijte.
Ochuťte noky zeleninou
Nejprve si rozehřejte na pánvi trochu olivového oleje a pak do něj vložte celá rajčátka. Jakmile začnou praskat, přidejte i pokrájený česnek a společně chvilku orestujte. Pak dodejte dle chuti sůl, pepř, špetku chilli a bazalku, a nakonec promíchejte s noky.
Parmazán na závěr
Hotový pokrm naservírujte na talíř a posypte strouhaným sýrem.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.toprecepty.cz