Popusťte uzdu své fantazii a nezůstávejte letos jen u plnotučné a kremžské klasiky. S několika ingrediencemi můžete vykouzlit fantastickou domácí hořčici nejrůznějších příchutí a vůní. Suroviny, které budete potřebovat, jsou snadno dostupné za pár korun. Základem je horčičné semínko, které jste jistě už využili například při zavařování zeleniny nebo hub. Je základem nejen marinád, ale i domácích hořčic a patří mezi zdroj důležitých vitamínů i minerálů, například vitamínů B, zinku a dalších. Při nákupu si vždy vybírejte hořčičné semínko vypěstované v České republice.

Jeden postup

U všech následujících receptů platí vždy stejný postup, stačí si vybrat kombinaci suroviny dle vašich chutí. Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Směs nechte 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujte a dejte znovu na 24 hodin odležet do chladničky. Pokud chcete, aby byla hořčice pikantní, nemusíte jí nechávat tak dlouhou dobu na rozležení. Bude mít pořádný říz.

Citronová hořčice

100 g hořčičného semínka

160 ml vody

2 lžíce octa

3 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžička citronové kůry

1 lžička citronové šťávy

Tymiánová hořčice

100 g hořčičného semínka

160 ml vody

2 lžíce octa

3 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžička sušeného, nebo čerstvého tymiánu

Zázvorová hořčice s chilli

100 g hořčičného semínka

160 ml vody

2 lžíce octa

3 lžíce cukru

1 lžička soli

½ lžičky chilli

2 lžíce nastrouhaného zázvoru

1 lžíci extra panenského olivového oleje


Česneková hořčice

100 g hořčičného semínka

160 ml vody

2 lžíce octa

3 lžíce cukru

1 lžička soli

2 lžičky sušeného česneku

1 lžíci extra panenského olivového oleje

Pokud budete česnekovou horčici konzumovat ihned a neplánujete ji skladovat, použijte čerstvý česnek a přidejte i dvě lžíce najemno nasekané cibulky.

Zdroje: slunecnyzivot.cz, Allrecipes.com