Popusťte uzdu své fantazii a nezůstávejte letos jen u plnotučné a kremžské klasiky. S několika ingrediencemi můžete vykouzlit fantastickou domácí hořčici nejrůznějších příchutí a vůní. Suroviny, které budete potřebovat, jsou snadno dostupné za pár korun. Základem je horčičné semínko, které jste jistě už využili například při zavařování zeleniny nebo hub. Je základem nejen marinád, ale i domácích hořčic a patří mezi zdroj důležitých vitamínů i minerálů, například vitamínů B, zinku a dalších. Při nákupu si vždy vybírejte hořčičné semínko vypěstované v České republice.
Jeden postup
U všech následujících receptů platí vždy stejný postup, stačí si vybrat kombinaci suroviny dle vašich chutí. Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Směs nechte 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujte a dejte znovu na 24 hodin odležet do chladničky. Pokud chcete, aby byla hořčice pikantní, nemusíte jí nechávat tak dlouhou dobu na rozležení. Bude mít pořádný říz.
Citronová hořčice
100 g hořčičného semínka
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
Tymiánová hořčice
100 g hořčičného semínka
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného, nebo čerstvého tymiánu
Zázvorová hořčice s chilli
100 g hořčičného semínka
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli
½ lžičky chilli
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžíci extra panenského olivového oleje
Česneková hořčice
100 g hořčičného semínka
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli
2 lžičky sušeného česneku
1 lžíci extra panenského olivového oleje
Pokud budete česnekovou horčici konzumovat ihned a neplánujete ji skladovat, použijte čerstvý česnek a přidejte i dvě lžíce najemno nasekané cibulky.
Zdroje: slunecnyzivot.cz, Allrecipes.com