Hořčice je poměrně oblíbeným dochucovadlem mnoha pokrmů. Nejčastěji se používá k pečenému či grilovanému masu a uzeninám, ale bývá i přísadou některých omáček, marinád a salátových zálivek.

Pokud si jednou připravíte hořčici domácí, kupovanou už chtít dozajista nebudete. Její příprava je rychlá, velice snadná a zvládne ji i úplný začátečník v kuchyni. Jak přesně postupovat?

Jak jednoduchým způsobem připravit domácí hořčici se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Recepty bez brepty:

Zdroj: Youtube

Základem jsou hořčičná semínka

Při přípravě hořčice budete potřebovat hořčičná semínka. Jedná se o rostlinu jednoleté hořčice seté neboli Sinapis alba, jejíž kulaté semeno má poměrně výraznou a štiplavou chuť. Má žlutou, hnědou nebo černou barvu a běžně jej dostanete v obchodech s kořením nebo zdravou výživou.

Hořčice bílá

Semínka této rostliny mají světlé odstíny, od lehce béžové až po žlutou. Jedná se o plody hořčice seté (Sinapis alba). Jejich výrazná chuť se plně objeví, jakmile se rozdrtí. Nejvíce se využívají k produkci plnotučné hořčice a také jako koření při konzervaci zeleniny, hub, masa i ryb.

Hořčice černá

Semena brukve černé (Brassica nigra) mají o něco málo větší rozměr a je pro ně typická velmi ostrá a palčivá chuť. Proto jsou běžnou složkou kremžské hořčice a často i mnoha směsí v kari koření.

Tento typ hořčičného semena milovali již Římané před 2000 lety. Obdiv jí složili v období 13. století i Francouzi, kteří míchali rozdrcenou hořčici s burčákem, a vznikl pálivý burčák "mout-ardent", později zdomácnělý jako "moutarde" a následně jako známé anglické "mustard".

Tzv. Moutardiers neboli „hořčičáři“, byli po staletí respektovanými odborníky, kteří připravovali obrovské kádě lahodného a výrazného dochucovadla.

Hnědá hořčice

V tomto případě se jedná o drobná světle hnědá hořčičná semínka, jež jsou plody brukve sítinové (Brassica juncea). Mají o něco výraznější chuť než semínka hořčice bílé, a proto postupem času nahrazují v kremžských hořčicích hořčici černou. Stejně tak se hnědá semena s oblibou využívají v indické kuchyni, a to i při vaření a pečení.

Domácí hořčice

Do nádoby vložte 200 g semen hořčice bílé a zalijte je směsí ze 400 ml vinného nebo jablečného octa a 200 ml suchého bílého vína. Nechte je minimálně 3 hodiny namočená a následně je rozmixujte tyčovým mixérem. Je na vás, jestli chcete mít ve výsledku hořčici hrubší struktury nebo naprosto hladkou. Dle toho přizpůsobte dobu mixování.

Do vzniklé hořčičné pasty přidejte 1 lžičku soli a 2 lžičky cukru nebo 3 lžičky medu a pečlivě vše promíchejte. Pokud chcete dosáhnout typicky žlutooranžového odstínu, dodejte i ½ lžičky kurkumy. Pak naplňte hořčici do skleniček a uchovávejte v lednici po dobu 2 až 3 týdnů. Hořčici si můžeme také zavařit při 85 °C po dobu 20 minut.

Různé příchutě

Hořčici je možné dochutit různými přísadami. Nejen již zmíněnou kurkumou, ale i kari, černým i barevným pepřem, chilli papričkami, bylinkami, česnekem nebo křenem. Záleží na vašich chutích. Vždy však myslete na to, že méně je někdy více a dochucujte hořčici vždy jen malým množstvím zvolené ingredience.

Domácí kremžská hořčice

V tomto případě budete potřebovat 60 g bílých a 140 g černých a hnědých hořčičných semínek. Zalijte je vodou a nechte je namočená nejméně 12 hodin. Poté je sceďte, propláchněte studenou vodou a rozmixujte nahrubo.

Do 300 ml kvasného lihového octa přilijte 200 ml vody a směsí zalijte semena. Dodejte 6 lžic medu, 2 lžíce oleje, 1 lžičku soli a veškeré ingredience řádně promíchejte. Pak lze hořčici naplnit do čistých skleniček.

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.living.iprima.cz, www.vitalia.cz