Pasterizovaný mošt

Po vylisování dám mošt vychladnout na jeden den, pak ho po dobu pěti minut zahřeji na 75 °C a ihned nalévám do PET láhví, které potom opět asi na pět minut položím do vodorovné polohy, aby teplo zlikvidovalo i případné mikroorganismy na víčku.

Mošt vyrábím i z letních jablek, která jsou ostřejší. Mám vyzkoušené, že se mošt nezkazí ani po několika letech.

Při lisování používám pevný řídký sáček, který mošt lépe vyčistí a navíc se z lisu snadněji odstraňují výlisky.

Při zahřívání sbírám pěnu a láhve plním trychtýřem se sítkem, aby se zachytily všechny zbytky. Mošt uskladňuji v chladu.

Jde to i bez zahřívání

Dobrý mošt si můžeme vyrobit také bez zahřívání: Druhý den po usazení ho plníme do vysířeného demižonu nebo jiné uzavíratelné nádoby, a to do 4/5 kapacity. Nádoby uložíme do chladna a asi za měsíc se mošt usadí. Vezmeme hadičku a tekutinu přečerpáme do jiných demižonů.

Tento mošt je čirý, ale v chladné místnosti vydrží celý rok. Je chutnější než převařovaný, při výrobě ovšem vyžaduje větší péči, jinak se kazí.

Václav Forest, Sniradice

Mošt dvakrát zahřátý a sterilovaný

Jablka nechám vylisovat. Šťávu přecedím do hrnce a zahřívám čtvrt hodiny na 70 °C (měřím teploměrem ze zavařovacího hrnce). Pak hrnce se šťávou nechám stát 24 hodin a poté obsah znovu na čtvrt hodiny zahřeji na 70 °C.

Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina.

Mezitím nachystám láhve s úzkým hrdlem, mošt do nich naliji a otevřené láhve vložím do zavařovacího hrnce, kde je steriluji na 75 °C opět čtvrt hodiny.

Pak láhve rychle zazátkuji předem vyvařenými zátkami, přikryji dekou a nechám pomalu zchladnout.

Je to hodně práce, ale mošt se nikdy nezkazil. Jednou jsem vynechala druhé zahřívání, ale mošt dlouho nevydržel.

Vlasta Smutná, Veselí nad Moravou

Šťáva v mrazáku

Už léta strouhám jablka na řepáku, pak je vložím do menšího lisu a šťávu stáčím do PET láhví (ale jen do 3/4). Láhve pak zavíčkuji a uložím do mrazáku. Mošt je dobrý i o Vánocích a pokud jej do té doby nevypijeme, i déle.

Alena Šimková, Budkov