Jahod není nikdy dost, existuje tolik možností, jak je zpracovat. Jednou z nich je domácí jahodová zmrzlina, takže pokud máte dostatek místa v mrazáku, můžete se pustit do práce.

Zmrzlina, anebo sorbet?

Mimochodem, víte jaký je rozdíl mezi zmrzlinou a sorbetem? Sorbet je stejně jako zmrzlina mražený dezert, ovšem připravuje se pouze z ovoce, cukru a vody, neobsahuje mléčnou složku (smetana, mléko) a jeho konzistence je mnohem hrubší než u zmrzliny. Dal by se přirovnat k mražené ovocné tříšti. Zmrzlina je díky směsi smetany nebo mléka, cukru a někdy i vajec a dalších přísad mnohem krémovější a hladší. Jak do sorbetu, tak do zmrzliny můžete přidat i svěží bylinky, jako třeba mátu nebo meduňku, do sorbetů se často přidává citronová šťáva nebo sekt.


Domácí jahodová zmrzlina

Suroviny:

  • 40 g vanilkového nebo krupicového cukru
  • 450 g jahod
  • 100 ml smetany

Postup:

  • Misku, ve které budete zmrzlinu mrazit, si předem nachlaďte v mrazáku. Jahody vidličkou rozmačkejte, přidejte cukr dle chuti a smetanu.
  • Následně vše rozmixujte a nalijte do nádoby. Vložte do mrazáku na minimálně 6 hodin. Podávejte ozdobené mátou.


Domácí jahodový sorbet se sektem

Suroviny:

  • 150 g krupicového cukru
  • 450 g jahod
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 100 ml sektu

Postup:

  • Cukr v kastrůlku zalijte 150 ml vody a zahřívejte asi 1 minutu, dokud se zcela nerozpustí. Nechte vychladnout.
  • Jahody omyjte, nechte okapat a odstopkujte. Následně je rozmačkejte, zalijte cukrovou vodou, přidejte citronovou šťávu, sekt a rozmixujte.
  • Směs propasírujte přes síto, přelijte do plastové krabičky a dejte do mrazáku. Jakmile směs zmrzne, důkladně ji rozmixujte a uložte do mrazáku.

Zdroje:www.apetitonline.cz, www.recepty.cz