Domácí výroba jahodového sirupu nabízí nejen možnost vychutnat si chuť jahod kdykoliv, ale také prostor pro experimentování s různými ingrediencemi. Bez umělých konzervantů a barviv si tak můžete vyrobit zdravější variantu, která bude přizpůsobena vašim chuťovým preferencím. Pusťte se proto do přípravy jahodového sirupu, který si budete moct vychutnávat po celý rok!

Připravte si domácí jahodový sirup původním postupem podle video receptu na YouTube, na kanálu Šťastní lidé:

Zdroj: Youtube

Rozvaření jahod na kaši

Začněte s 2 kg čerstvých jahod, kterým odstraňte stopky a následně je omyjte. Čisté jahody nakrájené na menší kousky vložte do hrnce s 1 l vody a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby měl sirup krásně červenou barvu. Poté směs přiveďte k varu a nechte vařit do změknutí jahod. Pro kyselejší chuť můžete rovněž přidat 50-80 g kyseliny citronové, která zároveň zvýší trvanlivost sirupu.

Krásná vůně sirupu

Jakmile budou jahody rozvařené, rozmixujte je a přeceďte přes plátýnko, které zachytí malá semínka jahod. Čistou šťávu potom odměřte a nasypte do ní stejné množství cukru. Směs opět přiveďte k varu a za stálého míchání šťávu vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí a šťáva lehce nezhoustne. Ještě horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví a pevně uzavřete. Hotový sirup skladujte nejlépe na chladném a tmavém místě.

Netradiční bylinkové vylepšení

Pro zajímavější chuť jahodového sirupu můžete po uvaření jahod přidat několik lístků čerstvé bazalky a nechat v jahodové směsi vylouhovat. Bazalka je známá svou jemnou, a přitom výraznou chutí, což se překvapivě skvěle hodí k jahodám. Další možností je přidání hrsti čerstvých mátových nebo meduňkových lístků, jenž dodají sirupu osvěžující chuť.

Aromatická chuť koření

Pokud máte rádi koření, zkuste přidat také skořici, která dodá sirupu hřejivou příchuť. Kromě skořice se v jahodovém sirupu bude krásně vyjímat i dřeň z vanilkového lusk, která má jemnou a sladkou chuť. I kardamom však dokáže obohatit sirup svou exotickou vůní a chutí, jelikož má lehce citronové a eukalyptové aroma. Jakou kombinaci koření a bylinek si zvolíte?

Další jahodové dobroty

Mimo lahodného jahodového sirupu můžete čerstvé jahody použít jako základ pro širokou škálu kulinářských pochoutek. Lze z nich poměrně jednoduše připravit marmelády, džemy, kompoty nebo ovocné pyré, které skvěle poslouží jako přísada do dezertů nebo pečiva. Z čerstvých jahod si můžete uvařit také jahodové knedlíky nebo upéct třeba koláč. Pro osvěžení během horkých letních dnů skvěle poslouží i jahodové zmrzliny, sorbety nebo smoothie ze zmražených jahod.

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, magazin.recepty.cz, matkadomaci.cz