Horkému voňavému kakau se dá jen těžko odolat. Tento nápoj milují nejen děti, ale i dospělí. V zimě příjemně zahřeje a dodá potřebnou energii. Nemusíte si ho však připravovat jen z koupených kakaových směsí, které často obsahují umělá dochucovadla a jsou předávkované cukrem. Raději si vyrobte domácí kakao, které je navíc možné provonět kořením jako je vanilka nebo skořice.

Jak si připravit kakao? Na jednotlivé kroky se podívejte na tomto YouTube videu na kanále TerxomidWorld:

Zdroj: Youtube

Domácí kakaová směs

Kupovaná ochucená kakaa se zpravidla skládají z kakaového prášku, cukru, koření, látek zajišťujících lepší rozpustnost a soli. Poslední jmenovaná ingredience se přidává pro celkové zvýraznění kakaové chuti. Tomuto kroku se lze při domácí výrobě šikovně vyhnout, protože kakaem nebudete muset šetřit. Příprava domácího kakaového prášku vám bude trvat pouze pár vteřin, jistě bude zdravější a mnohem chutnější.

Recept na domácí kakao

Jaké jsou základní suroviny, které budete potřebovat? Pokud chcete mít ve výsledku 200 g domácího kakaového prášku, připravte si 50 g kvalitního holandského kakaa, 150 g moučkového nebo krupicového cukru a pokud chcete i špetku soli. Jednotlivé ingredience následně řádně promíchejte, můžete využít i mixér.

Tento doporučený poměr však berte pouze jen jako orientační. Domácí verze kakaa je zajímavá hlavně tím, že je možné libovolně ovlivňovat nejen jeho míru sladkosti, ale i to, jestli chcete, aby nápoj chutnal jako klasika, nebo jej zpestříte zajímavým kořením.

Kakaový nápoj s příchutí

Pokud holdujete kořeněným chutím, můžete domácí kakao dochutit mletou skořicí, vanilkou, badyánem, anýzem nebo směsí perníkového koření. Perfektní přísadou je i sušený kokos. Zvolenou surovinu jednoduše přidejte do směsi a rozmixujte ji s ostatními ingrediencemi. Pokud chcete dosáhnout lehce karamelové chuti, použijte místo běžného cukru kokosový.

Rostlinná mléka

Pokud chcete vytvořit zdravější verzi domácího kakaa, zkuste na jeho přípravu použít rostlinná mléka. Nápoji dodá výbornou chuť hlavně mandlové a kokosové. Běžné kakao lze nahradit raw verzí a cukr lze nahradit i medem.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.zijemehomemade.cz, www.varilamysicka.cz