Kdo pěstuje rajčata tak ví, že jsou chvíle, kdy není šance zkonzumovat všechny zralé plody. A tak nezbývá, než se pustit i do nějakého kuchyňského zpracování. Asi největší oblibě se těší výroba domácího kečupu. Výhodou je, že na rozdíl od kupovaných výrobků, máme všechny suroviny pod kontrolou a koření si můžeme namíchat podle vlastní chuti. Kdo jednou zkusil přidat k jablkům rajským i ta klasická, už prý ani jiný kečup vařit nechce.

Domácí kečup s jablky

  • 2 kg rajčat (ideálně dobře vyzrálých)
  • 250 g jablek (mohou být i tzv. štrúdláky)
  • 250 g cibule
  • 120 ml kvasného lihového octa, případně bílého vinného octa
  • 140-150 g cukru krupice (případně třtinového cukru)
  • 1 polévková lžíce soli
  • lžička mleté sladké papriky
  • Koření podle chuti:
  • celá skořice asi 3 cm nebo špetka mleté skořice
  • 2-4 bobkové listy
  • 5-8 celých hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření nebo lžička mletého
  • 10 kuliček celého pepře nebo lžička mletého
  • tymián
  • feferonky
  • česnek
  • koriandr
  • muškátový květ
  • nastrouhaný zázvor

Rajčata důkladně omyjeme a nakrájíme na drobné kusy. Vložíme je do hrnce a přidáme k nim oloupanou a nakrájenou cibuli a nakrájená jablka, která jsme předem zbavili jádřinců (slupky ponecháme). Vše zalijeme octem, po chvíli přidáme sůl, cukr a koření. Vaříme na mírném stupni za občasného míchání přibližně hodinu.

Následně můžeme směs přepasírovat přes jemné síto. Možná je i varianta, že po vyjmutí tuhých částí koření (skořice, bobkového listu, nového koření a pepře), směs důkladně rozmixujeme.

Přecezenou, popř. rozmixovanou směs pak ještě nalijeme do hluboké pánve či do hrnce a necháme přibližně 20 minut za občasného míchání lehce probublávat. Odpaříme tak přebytečnou vodu a získáme kečup kýžené hustoty.

Ještě horký kečup plníme do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstalo přibližně 1,5 cm místa. Okraje sklenic se snažíme udržovat v maximální čistotě. Pokud přece jen dojde k potřísnění hrdla sklenice, opatrně je otřeme papírovou utěrkou. Sklenice uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru, podobně, jako při přípravě marmelád. Po 5 minutách sklenice vrátíme do původní polohy.

Máme-li možnost skladování v chladu a počítáme-li s brzkou konzumací, nemusíme už sklenice sterilizovat. V opačném případě je však vhodné celý proces zakončit sterilizací. Hodí se i pro případ, že se chystáme kečup rozdávat jako dárky přátelům. Sklenice vkládáme do zavařovacího hrnce, vodou je zalijeme přibližně 2 cm nad víčka, ohřejeme na 90 oC a při této teplotě sterilujeme 25 minut.