Domácí rajčata jsou prostě k nezaplacení. Jsou nejen chutná, voňavá a plná šťávy, ale jedná se o velice zdravou potravinu, jejíž pravidelná konzumace prospívá celému organismu. Jsou doslova nabité významnými vitamíny a užitečnými látkami. Jedním z nich je antioxidant lykopen, kterému dokonce neškodí ani tepelná úprava. Naopak se ho v tu chvíli uvolňuje mnohem větší množství než při konzumaci čerstvého rajčete. Už proto je velice výhodné pustit se do výroby domácího kečupu.

Proč je lepší domácí kečup?

Nejenže máte jistotu, že je vyroben z absolutně čerstvých a zdravých rajčat, ale také víte, co dalšího do kečupu přidáváte. Průmyslová výroba často používá různé konzervanty a látky, které škodí lidskému zdraví. Při pohledu na etiketu snadno zjistíte častou přítomnost konzervantu sorbátu draselného, glukózo-fruktózového sirupu, různých zahušťovadel, modifikovaného kukuřičného škrobu nebo extraktů koření.

Jednoduchý univerzální recept

Vyrobte si doma klasickou verzi kečupu podle základního univerzálního receptu. Zvládne ho každý a hodí se ke všem druhům pokrmů.

Potřebné ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 200 g cibule
  • 3 lžíce cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy

Postup:

Omytá rajčata rozkrájejte na drobné kousky a vařte je v hrnci až do změknutí. Následně je přepasírujte přes sítko nebo jemné plátýnko, abyste se v kečupu vyhnuli přítomnosti špatně stravitelných slupek. K rajčatovému pyré přidejte najemno pokrájenou cibuli, česnek, cukr, pálivou papriku, bobkové listy a sůl. Poté postupně vmíchejte také ocet a směs dejte opět povařit. Pokud jsou všechny ingredience měkké, opět celý obsah přepasírujte, naplňte do čistých sklenic a sterilujte po dobu 30 minut při teplotě 80 °C. Zavařený kečup nechte odpočinout dnem vzhůru a po vychladnutí skladujte v suchu a temnu.

Domácí kečup s jablky

V případě, že máte nadbytek nejen rajčat, ale i letních jablek, vyrobte si domácí kečup z obou druhů jablíček a inspirujte se videem zde:

Zdroj: Youtube

Kečup s petrželkou máte hotový v mžiku

Potřebné ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 1 velká hrst nasekané petrželky

Postup:

Rozkrájená rajčata dejte vařit do hrnce a po změknutí je opět propasírujte. Vmíchejte k nim nasekanou petrželku a vařte kečup tak dlouho, dokud nedosáhnete správné konzistence. Horký kečup nalijte do čistých sklenic se šroubovacím uzávěrem.

Zavíčkujte kečup tak, aby víčko nebylo zcela zavřené. V tento moment sklenicí několikrát zatřepejte směrem nahoru a dolů, aby se z nich dostal veškerý vzduch. Pak sklenici dovřete a postavte na chvíli dnem vzhůru.

Zdroje: www.chytre-bydleni.cz, www.toprecepty.cz, www.jaktak.cz