Zdroje: www.toprecepty.cz, www.domacimlekar.com

Když doma není zakysaná smetana

Příprava domácí smetany je úplně jednoduchá a zvládne ji určitě každý. Hodí se především pokud jste z nějakého důvodu pořídili šlehačku, a ne zakysanou smetanu, nebo prostě nebyla k mání. Faktem ale zůstává, že smetanu mít musíte, protože tu z krabicového mléka rozhodně nevyrobíte, anebo snad ano? I na výrobu smetany ke šlehání je tu finta.

Jak se dělá domácí zakysaná smetana

Chcete si doma připravit zakysanou smetanu? Je to možné a také velmi jednoduché. Podívejte se na toto video.

Zdroj: Youtube

Na přípravu domácí zakysané smetany budete potřebovat jen 60 ml normálního mléka jakéhokoli obsahu tuku, ten totiž rozhodně doženete přidáním 250 ml 30% smetany. Aby byla smetana kyselá, vysrážela se a zhoustla, budete také potřebovat 2 lžíce citronové šťávy, přefiltrované nebo scezené přes jemné sítko.

Na přípravu si nachystejte dostatečně velkou sklenici nebo nevelkou misku. Do mléka přidejte smetanu a také šťávu z citronu, ta musí být ale opravdu dobře očištěná od kousků dužniny i peciček. Dejte si na tom záležet. Veškeré ingredience dobře promíchejte. Po chvilce by měla směs začít houstnout, pak přestaňte míchat, sklenici přikryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechejte přes noc, tedy zhruba 7 až 10 hodin odpočinout v lednici.

Druhý den by měla být zakysaná smetana hotová. Bude pěkně hustá i krémová a okamžitě také k použití nebo ji můžete několik dnů v chladu skladovat.

Zdravotní benefity zakysané smetany

Zakysaná smetana přináší do stravy řadu zdravotních benefitů. Tento mléčný výrobek je bohatý na tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály, což ho činí užitečnou součástí stravy. Obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Vitamíny A, D a E obsažené v zakysané smetaně jsou důležité pro správný vývoj kostí, pokožky a zraku. Navíc vápník v ní může přispět k prevenci onemocnění, jako je osteoporóza. Zakysaná smetana je také vynikajícím kulinářským pomocníkem, který přidává do jídel vynikající chuť a konzistenci. Je však důležité ji konzumovat s mírou, aby se zabránilo nadměrnému příjmu kalorií a tuků.

Smetana ke šlehání

Smetana se vyrábí z čerstvého mléka. Našli jsme ale trik, který slibuje i domácí výrobu smetany ke šlehání bez toho, abychom měli čerstvé mléko od krav. Jak to funguje?

Jistě víte, že když smetanu šleháte příliš dlouho, zdrcne se v máslo. Pokud se chcete dostat zpět ke smetaně, ze které by šlo šlehačku opět připravit, můžete si ji zkusit vyrobit ze 125 g másla, které rozpustíte v litru oslazeného mléka.

Mléko s máslem mírně zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí, a pak směs důkladně promixujte, aby se máslo a mléko dobře spojily. Tuto tekutinu nechejte v lednici asi 10 hodin, než ji budete chtít vyšlehat na šlehačku.

Související články