Kvašená zelenina zažívá momentálně na celém světě opět boom. Pojďte si vyrobit domácí kysané zelí podle našich babiček. Budete mít doma nejenom elixír zdraví, ale i báječnou pochoutku.
Druhů zelí je nepřeberné množství!
Které tedy naložit a které uskladnit? V tomto případě byste neměli chybovat, protože se jedná o dvě podstatně odlišné skupiny zelí. Odrazí se to především na výsledné chuti a šťavnatosti. Upřednostněte vždy odrůdu, která je vhodná právě k nakládání. Takové zelí má nejen větší hlávku, ale i řidší uspořádání listů a obsahuje mnohem více cukru. A právě takové zelí mnohem rychleji a kvalitněji kvasí. Ve výsledku se i lépe proleží a je křehčí. A také se vám bude snadněji krájet. Oproti tomu odrůdy určené ke skladování jsou tvrdší a trvanlivější.
Blahodárnost kysaného zelí
Kysané zelí je hlavně v syrovém stavu doslova vitaminová bomba plná zdravých mléčných bakterií pro naše střeva. Už naši předci nedali na kysané zelí dopustit. Velmi intenzivně se podílí na stabilizaci krevního cukru, tlaku, a dokonce zvyšuje i libido. Kysané zelí se řadí mezi superpotraviny, a to díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu A, B, C, K a železa. Zároveň je nízkokalorické a téměř bez tuku. Kysané zelí se může vyrábět z bílého i červeného hlávkového zelí.
Kysané zelí se může vyrábět z bílého i červeného hlávkového zelí.
Kysané zelí podle ověřených receptur našich babiček
V první řadě budete potřebovat silné paže a ostré nože. V každém ohledu se vám vyplatí i kruhadlo na zelí, díky němuž si budete moci zvolit i jemnost či hrubost nakrouhaného zelí. Jistě se neobejdete ani bez sady prkének a soudku na zelí.
Začněte s přípravou surovin
Nakrájejte si najemno 3 velké cibule, na kolečka 3 mrkve a nastrouhejte si 1 křen a 3 čerstvá jablka. A právě přidaná jablka do zelí z něj dělají chuťově velmi výjimečnou záležitost. Své o tom věděly už naše babičky.
Připravte si asi tak 5 kg zelí. Každou hlávku rozkrojte, odstraňte košťál a nakrouhejte zelí do větší nádoby, ve které se vám bude dobře promíchávat a dále zpracovávat. Lze využít i malou vanu. Nikde vám alespoň nebude zbytečně vytékat vzácná šťáva.
Veškerou zeleninu i s jablky smíchejte a přidejte i nakrouhaný křen, protože dá nakládanému zelí ten správný říz. Nakonec dochuťte solí, ale nepřesolte s ohledem k procesu kvašení, zpomalilo by ho to. Přidejte i kmín, ale také jen střídmě, aby zelí nebylo hořké. Směs důkladně promíchejte a promačkejte minimálně 5 až 10 minut.
Napěchujte zelí do zeláku
Ve chvíli, kdy máte zelí perfektně promíchané, je čas jej napěchovat do hrnce na nakládané zelí. Pokud ho nemáte, vystačíte si i se zavařovacími sklenicemi. Úspěch tkví v kvalitním pěchování zelí, tak si na tom dejte záležet! Zelí v nádobě by mělo vždy být potopené pod zelnou vodou, aby se vám zbytečně nezačalo kazit.
Ve chvíli, kdy máte zelí perfektně promíchané, je čas jej napěchovat do hrnce na nakládané zelí. Pokud ho nemáte, vystačíte si i se zavařovacími sklenicemi.
Nakonec zelí zatěžkejte buď čistým kamenem nebo sklenicí s vodou, přiklopte a nechte odležet na místě, kde je alespoň 24 °C. Vždy je lepší sud se zelím před umístěním podložit, protože jakmile začne proces fermentace a zelí začne kvasit, mohlo by dojít k znečištění podlahy. Ve chvíli, kdy zelí přestane bublat, máte hotovo a můžete si zdravé zelné pochoutky užívat o sto šest. Aby vám vydrželo co nejdéle, je dobré sud umístit někam, kde je chladno.
Zdroje: www.primadoma.tv, www.toprecepty.cz, www.novinky.cz