Známá lehce pikantní pochoutka je původem z maďarské kuchyně. Jedná se o jedno z tradičních národních pokrmů, který se podává nejen jako hlavní jídlo, ale i jako příloha. Netrvalo dlouho a lečo se rozšířilo po celé střední Evropě, kde je oblíbeným a pravidelným pokrmem. Jednotlivé recepty se však od sebe vždy něčím odlišují.
Jiný kraj, jiný mrav
Ať už je recept odkudkoliv, základ pokrmu je vždy stejný. Tvoří ho rajčata, papriky a cibule. Další neopomenutelnou přísadou je samozřejmě také mletá červená paprika a různé druhy koření. Maďarské lečo je proslulé svou ostrou výraznou chutí pálivé papriky a není v něm vajíčko. Ovšem do české klasiky se vejce běžně přidává a celková chuť nebývá tak pikantní.
Recept na nejrychlejší lečo na světě
Potřebné ingredience:
- 5 ks cibule
- 5 ks rajčat
- 5 ks bílých paprik
- 5 ks červených kapií
- olej
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy:
Nejprve papriky pečlivě omyjte, zbavte je všech semínek a pokrájejte je na kousky. Stejně tak připravte i rajčata. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli, a jakmile zesklovatí, vmíchejte do ní připravené papriky a rajčata. Lehce osolte, opepřete a duste zeleninu do té doby, dokud se neodpaří vydušená šťáva.
Poté naplňte lečo do sklenic a sterilizujte při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Sklenky s lečem pak nechte chvíli odpočinout dnem vzhůru. A máte založeno na rychlou a zdravou večeři, kdykoli budete chtít. Stačí lečo ohřát a přidat oblíbené ingredience jako šunku, klobásu, slaninu, vejce, brambory, houby, luštěniny či česnek a různé bylinky či koření.
Náš tip
Klasické tradiční lečo se má správně připravovat v kotlíku na otevřeném ohni. Takže využijte toho, že je léto a naučte děti, jak trempovat s gulášovkou a lečem. Jistě to ocení, a ještě se u toho všichni pobavíte.