Stačí sdrhnuté květy, nejlépe již odkvétající, vložit do láhve s olejem či octem a počkat, až vůně i blahodárně působící látky z nich přejdou do tekutiny. Levandulový ocet využijete při přípravě salátů i v koupelně.
Levandulový ocet
- Levandulové květy po sdrhnutí ještě jemně nasekáme nebo promneme, aby se z nich blahodárné látky uvolnily co nejsnáze. Na půl litru octa jich budeme potřebovat 2-4 polévkové lžíce.
- Vložíme je do čisté lahve a zalijeme ohřátým (ne však vřelým) jablečným nebo vinným octem.
- Ponecháme stát na teplém místě nejméně dva týdny a každý den protřepeme. Nakonec ocet přecedíme.
- Do lahve můžeme vložit celou větévku s květy, která ji ozdobí a bude sloužit místo cedulky.
- Ocet provoněný kvítky levandule se bude hodit do zeleninových i ovocných salátů. Také ho můžeme přidat lžíci do hrnku vody a použít jako závěrečný oplach po mytí vlasů, nebo zředěný jako pleťovou vodu, která čistí a stahuje póry.
Levandulový olej
- Do půl litru za studena lisovaného rostlinného oleje (olivového, z meruňkových jader, mandlového, sezamového, slunečnicového, aj.) nasypeme čtyři vrchovaté lžíce podrcených levandulových květů.
- Sklenici dobře uzavřeme a necháme stát dva týdny na slunném místě. Každý den ji protřepeme.
- Olej scedíme, opět můžeme jako označení i dekoraci vložit celou větvičku s květenstvím.
Voňavý olej můžeme používat jak v kuchyni na dochucení salátů, tak místo pleťového krému. Nejlépe ho přijímá mírně vlhká pokožka těsně po umytí.