Patříte k jedincům, kteří trpí po jídle pocitem těžkého žaludku a nepříjemným nadýmáním? Zkuste si připravit osvěžující a zdravou domácí limonádu, která navíc podpoří vaše trávení. K její výrobě vám postačí pouze tři suroviny, které máte zaručeně doma.

Jak vyrobit zázvorovou limonádu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Food Channel L:

Zdroj: Youtube

Vyměňte nezdravou limonádu za zdravou

Nahraďte kupované limonády, které sice v horkých dnech osvěží, ale zároveň jsou plné cukru, barviv a konzervačních látek. Mnohdy se jedná pouze o kupovaný sirup zalitý perlivou vodou, ve které plave pár kousků rozmraženého ovoce. Mnohem lepší variantou jsou limonády domácí, u kterých vždy víte, co přesně obsahují. A pokud řešíte potíže s trávením, vsaďte na limču, která prospěje vašemu střevnímu mikrobiomu.

Jen 3 ingredience

Základem zdravé domácí limonády jsou pouze 3 suroviny, z nichž je potřeba vytvořit tzv. ginger bug. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Připravte si čerstvý kořen zázvoru, cukr a vodu.

Ginger bug

Nalijte do zavařovací sklenice 2 hrnky vody, přidejte 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájeného nebo nastrouhaného zázvoru a 2 polévkové lžíce cukru. Veškeré ingredience řádně promíchejte a nechte zcela rozpustit cukr. Pak sklenici zakryjte papírovým ubrouskem nebo látkovou utěrkou, zajistěte gumičkou a postavte na teplé místo.

Vyživujte

Vždy po 24 hodinách byste měli ginger bug pravidelně vyživovat. Jak přesně postupovat? Stačí přidat do sklenice trochu čerstvého zázvoru se stejným množstvím cukru. Zhruba za 4 až 6 dní, když se na povrchu vytvoří dostatek bublinek, máte základ zdravé limonády hotový.

Příprava domácí limonády

V tuto chvíli nezbývá, než obsah sklenice přecedit přes plátýnko nebo husté sítko a eliminovat zázvor. Čistý ginger bug pak smíchejte buď s ovocným čajem, stoprocentním džusem, domácí ovocnou šťávou či rozmačkaným čerstvým nebo mraženým lesním ovocem. Je jen na vás, jak moc perlivou limonádu budete chtít. Čím více základ zředíte, tím méně bude bublinkatý.

Další fermentace

Po zředění nechte ještě limonádu 2 až 3 dny fermentovat. Každý den ji kontrolujte a vždy na chvíli otevřete víčko, aby se uvolnil přebytečný oxid uhličitý. Limonádu skladujte v chladničce, vydrží minimálně týden.

Zdravé trávení i střeva

Tato domácí limonáda je bohatá na tolik uznávaná probiotika, konkrétně na laktobacily, které prospívají nejen správnému zažívání, ale i celému imunitnímu systému.

Kdo by neměl užívat zázvor

Zázvor by neměli užívat lidé s některými zdravotními problémy nebo užívající určité léky. Například osoby s poruchami krvácení by měly být opatrné, protože zázvor může zvýšit riziko krvácení díky svým antikoagulačním vlastnostem. Lidé užívající léky na ředění krve, jako je warfarin nebo aspirin, by se měli zázvoru vyhýbat, aby nedošlo ke zvýšení účinku těchto léků. Těhotné ženy by měly konzultovat užívání zázvoru se svým lékařem, protože jeho vysoké dávky mohou zvýšit riziko potratu. Zázvor může také zhoršit některé zdravotní problémy, jako je žlučníkové onemocnění, protože stimuluje produkci žluči.

Související články

Zdroje: www.zena-in.cz, www.choosegreen.cz, www.toprecepty.cz