Listové těsto můžete připravit i snadno doma. Nejenže ušetříte nějakou tu kačku, ale je chuťově mnohem výraznější. Jeho výhodou je, že je vlastně univerzální. Připravíte z něj různé moučníky, slané i sladké záviny, masové taštičky, ale i domácí pizzu. Jeho výroba není vůbec složitá a zvládne to naprosto každý. Jasnou výhodou jsou použité ingredience. V domácích receptech můžete nahradit nezdravé tuky pravým máslem a místo vody můžete přidat i mléko. Hotové těsto si můžete zamrazit a kdykoliv jej použít. Budete tak připraveni i na nečekanou návštěvu.

Způsob přípravy je na vás, vyberte si

K výrobě listového těsta můžete přistoupit dvěma metodami. Jedna se nazývá holandská a druhá klasická francouzská. Liší se především v přípravě, ale množství ingrediencí je identické. A čím se od sebe liší? Je to v principu vrstvení. Základ holandského listového těsta spočívá v tom, že veškeré ingredience se smíchají dohromady, kdežto francouzský způsob je o vrstvení. Jednodušší je samozřejmě první metoda, ale vzniklé těsto není tak křehké a jemné. Vyzkoušejte a uvidíte, které těsto si oblíbíte více.

Listové těsto po francouzsku

Tvořeno je jednotlivými vrstvami těsta ze soli, vody a mouky, kdy jsou tyto ingredience prokládány vrstvou tuku. Ve výsledku vzhled takto vniklého těsta připomíná lístky. Když k jeho přípravě navíc použijete kvalitní máslo, je to to nejlepší těsto k výrobě croissantů, čokoládové rolky nebo na slané tyčinky sypané kmínem. Určitě budou chutnat, jako kdybyste si je dali přímo ve francouzském bistru.

Připravte si máslovou vrstvu

Budete potřebovat 150 g másla, které rozkrájíte na menší kousky a necháte jej změknout. Potom jej rozmačkejte vidličkou nebo jemně kuchyňskou stěrkou.

A jak na vrstvu těsta?

200 g hladké mouky

1 sklenice vody

1 čajová lžička soli

Nasypte 200 g hladké mouky na vál a uprostřed vytvořte malý důlek. Jednu čajovou lžičku soli rozpusťte ve vodě a pomalu směs přilévejte do mouky. Pak pečlivě ručně zapracujte všechny ingredience do sebe. Pracovat rychle, aby vám vzniklo vláčné, ale pevné, těsto. Následně ho nechte při pokojové teplotě asi tak 20 minut odpočinout a přikryjte ho plátýnkem nebo utěrkou.

Fáze vrstvení

Těsto vyválejte na pomoučněném vále a střed nechte o něco silnější než kraje. Do středu navrstvěte připravené máslo a překryjte jej okraji těsta. Následně skládejte těsto na sebe do tvaru trojúhelníku. Pracujte tak, aby máslo neuniklo z těsta ven. Nakonec jej opět vyválejte, nanovo poskládejte stejným způsobem a nechte 20 minut odpočívat. Zopakujte tuto činnost ještě dvakrát a těsto je připraveno.

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.dama.cz, www.vareni.cz