Říká se, že za majonézu vděčíme francouzskému kuchaři, který před více než 260 lety nahradil při přípravě omáčky ze smetany a vajec sraženou smetanu olejem. A udělal dobře, protože všem přítomným velmi chutnala. Stalo se tak u příležitosti vítězství Francouzů nad Brity ve španělském přístavu Port Mahon. Díky tomuto místu získala omáčka i své jméno - mahonnaise, francouzsky pak mayonnaise a česky prostě majonéza. Od té doby však základní receptura - rozšlehání žloutku a oleje - prošla mnoha vylepšeními. Někdo používá celé vejce, nebo žloutek nahrazuje mlékem. Tento základ se i dostatečně ochucuje solí, pepřem, octem, citronovou šťávou, cukrem nebo hořčicí.

Jistota surovin

Majonéza je základem dresinků, pomazánek či tatarské omáčky, nedílnou ingrediencí pro tradiční bramborový salát. A proč si majonézu vyrábět doma? I když dnes koupíte kvalitní výrobek od prověřených značek, potravinové normy pro výrobu majonéz se radikálně změnily, a můžete tak v obchodech narazit na produkt, který s majonézou nemá vůbec nic společného. Navíc, pokud si připravíte domácí majonézu, máte stoprocentní jistotu použitých surovin.

Jak na to?

Jak už bylo řečeno základem je kvalita a čerstvost. Opatřete si 2 čerstvá domácí vejce, 150 ml slunečnicového oleje, lžíci dijonské hořčice, citron bez chemického ošetření, sůl a pepř. Zamíchat lze metličkou, avšak dokonalého a rychlého výsledku dosáhnete pomocí tyčového mixéru.

Krok za krokem

Do vyšší nádoby z příslušenství mixéru nebo jakékoli jiné užší vyšší sklenice či odměrky dejte 2 žloutky, olej, hořčici, citronovou šťávu z poloviny citronu, špetku soli a pepř dle chuti. Poté tyčový mixér ponořte až na dno, zapněte jej na nejvyšší rychlost a velmi pomalu s ním pohybujte směrem nahoru a dolů, stačí na to pár vteřin a je hotovo!

Zdroj: Youtube

Naše tipy:

  • Místo slunečnicového oleje použijte olivový, který je hustší, takže množství zvyšte asi o 50 ml. Taková majonéza se hodí k pečeným bramborám v troubě nebo k rybě.
  • Na dresink k salátu César přidejte navíc 1 žloutek, výsledná konzistence bude tekutější.
  • Máte raději sladší chuť? Přidejte cukr nebo medovou hořčici.

Zdroje: www.cuketka.cz,www.bbcgoodfood.com