Zdroje: doma.cas.sk, cs.wikipedia.org
Majonéza nesmí chybět v žádné domácnosti
Domácí majonéza není nic složitého a každý ví, že základními ingrediencemi jsou vaječný žloutek a olej. Pak je potřeba směs něčím dochutit a tehdy přichází na řadu hořčice a ocet, případně citronová šťáva, cukr a sůl. Jenže ono to jde i bez vajec, což je velmi podstatné.
Původní domácí majonézy z tepelně neupravených vajec mohly být zdrojem zdravotních problémů a jejich trvanlivost byla velmi omezená. Fakt, že to jde i bez vajíček, je tak docela zajímavý. Jistě si tento recept a jednoduchý způsob přípravy získá srdce mnohých.
Podívejte, jak to dělá Marie - Majka Pačesová:
Tento způsob přípravy bez vajec používá jako náhražku mléko, ale klidně o něm můžete tvrdit, že to je poctivý recept. Po zrušení norem na výrobu majonézy v 90. letech minulého století jsou u nás majonézy plné všelijakých náhražek, škrobu či guarové a xanthanové gumy. Bohužel kvalita majonézy v obchodech tak významně klesla. Domácí výroba proto získala punc kvality už jen tím, že víme, co jíme.
Domácí majonéza
Vyzkoušejte proto domácí majonézu - ať už z vajec nebo bez nich - a ochutnejte kvalitu domácího výrobku. Můžete sice namítat, že varianta bez vajec je maličko odlišná, nicméně vtip spočívá v dochucení. I klasická majonéza z vajec má různé varianty, čehož jste si určitě museli všimnou při návštěvě cizích krajů, ba i ochutnání různých domácích značek.
Také majonéza je potravinou, kterou si různé národy vychutnávají v konkrétních úpravách podle svého mlsného jazýčku. V některých zemích je i významně žlutější díky většímu množství hořčice.
Věděli jste, že...
I když je majonéza doma ve Francii, prý je pojmenovaná po španělském městě Mahón na ostrově Menorca? Je tedy možné, že na počátku byl název mahonnaise a nikoli mayonnaise.