Patří mezi nejoblíbenější omáčky po celém světě. Grilování si bez ní neumíme představit. Bývá základem salátů, přidává se do moučníků a pokrmům dodá nezaměnitelnou chuť. Tušíte správně, řeč je o majonéze. Postup výroby je jednoduchý, stačí dodržet jednoduchá pravidla a je takřka nemožné ji pokazit.
Majolka podle mistra
Jak na základní majonézu, kterou pak můžete vylepšovat podle chuti a preferencí, se podívejte na videu:
Základní omáčka je lahodná sama o sobě, ale vy ji můžete ještě vylepšit. Přidáním miniokurek cornichonek, kaparů a šalotky z ní vytvoříte lahodnou tatarskou omáčku. Správnými ingrediencemi ji zase pozvedněte na koktejlovou omáčku třeba ke krevetám, nebo ji rovnou využijte jako základ pro remuládu.
Žloutky v hlavní roli
Trochu ošemetné může být použití čerstvých žloutků pro přípravu majonézy. Pokud se rozhodnete použít klasická vejce, dbejte na to, aby byla co nejčerstvější a na vhodnou manipulaci při oddělování bílků od žloutků. Skořápka a bílky by mohly být zdrojem salmonely. Proto je mnohem jistější a bezpečnější pro výrobu majonézy použít pasterizované žloutky, které se už dnes dají sehnat v obchodě.
Výběr oleje
Na čtyři žloutky počítejte s půl litrem oleje. Volba druhu oleje je jen na vás. Pokud netoužíte po výrazné chuti, sáhněte po slunečnicové klasice. Nepřidávejte ale ten nejlevnější. Naopak, použít můžete za studena lisovaný. Z majonézy se pak stane v rozumném množství docela zdravá omáčka.
Vyzkoušet můžete i jiné chuťově neutrální oleje, jako například avokádový. Tento olej je plný vitaminů, za zmínku stojí vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Kromě toho olej obsahuje kyselinu olejovou, ta snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi a má příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Je nabitý antioxidanty a chrání před volnými radikály. Jeho cena je vyšší, takže majonézu rozhodně nepřipravujte jen z něj. Pokud ale část slunečnicového oleje avokádovým nahradíte, na chuti nic nepoznáte a uděláte něco pro své zdraví. Výraznou a velmi specifickou chuť majonézy zase získáte použitím olivového oleje.
Jak na věc?
Do mísy si připravte žloutky, neměly by být právě vyndané z lednice, jinak se omáčka srazí. K nim přilejte trochu citronové šťávy. Dobře ale funguje i kvalitní bílý vinný ocet. Mírně osolte. Nyní přichází nejnáročnější část. Olej si připravte ideálně do karafy, aby se vám s ní dobře manipulovalo a druhou ruku jste měli volnou ke šlehání. Jednou rukou hbitě olej zašlehávejte do žloutků metličkou a pomocí druhé stále přilévejte olej, dokud majonéza nebude mít požadovanou konzistenci. Buď si ji vychutnejte takto v její základní podobě k masu, domácím hranolků, nebo ji vylepšete třeba na zmiňovanou tatarskou omáčku.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.celostnimedicina.cz