Jednoduché suroviny, oslnivý výsledek
Na výborné müsli tyčinky si připravte obilné vločky, ovesné, pšeničné, žitné nebo špaldové. Daleko lepší chuťový zážitek získáte, pokud předem vločky opražíte na sucho na pánvi nebo na plechu v troubě.
Vybírejte podle chuti
Základní suroviny pro výrobu müsli tyčinek máte, další obměny jsou na vaší fantazii. Kombinujte různé druhy oříšků a semínek, přidejte koření (skořice, vanilka, hřebíček), místo sladidla lze využít rozmixované datle, do základu můžete přidat rozmačkaný banán nebo jablečné pyré, zapojit můžete různá oříšková másla, méně typické ovoce, kokos, perníkové koření, kakaový prášek...
Opravdu vypečené tyčinky získáte přidáním oleje nebo másla. Pohrajte si s finální příchutí, připravte třeba "štrůdlové tyčinky" (sušená jablka, rozinky, skořice), kávové tyčinky s datlemi nebo dobrotu se sušeným zázvorem a kandovanou pomerančovou kůrou.
Základní müsli tyčinky
- 200 g vloček
- 200 g oříšků a semínek
- 200 g sušeného ovoce
- 120 g medu
- trocha mouky nebo namletých vloček
Všechny suroviny pokrájejte na zhruba stejné kousky, promíchejte. Dle potřeby zahustěte moukou nebo namletými vločkami. Vtlačte na plec vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a krájejte.
Směs také můžete vpěchovat do pekáčku a nechat zatuhnout, získáte výbornou nepečenou alternativu tyčinek. Na trhu seženete dokonce speciální silionovové formičky, pomocí kterých tyčinky snadno vytvarujete a vyklopíte, dají se v nich i rovnou upéct v troubě. Skvěle chutnají i tyčinky připravené pomocí sušičky na ovoce.