Při výrobě domácí zmrzliny se kreativitě meze nekladou.

Domácí nanuky z jahod, melounu, borůvek i tvarohu

Zmrzlina je skvělým letním osvěžením, ale ještě lepší je ta, kterou si vyrobíte sami. Máte přehled o použitých surovinách a navíc můžete zužitkovat sezonní úrodu, jako jsou právě teď jahody a melouny, ale i další ovoce. Pak už to chce jen sadu pro výrobu domácích nanuků, mixér a hned druhý den máte o dezert postaráno.

Jahodový nanuk s bazalkou

Na cca 4 porce:

  • 200 g čerstvých jahod
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 5 větších lístků čerstvé bazalky

 
Jahody si nejprve omyjeme, zbavíme stopek a očistíme, je-li to třeba. Dáme do mixéru, přidáme med, citronovou šťávu a rozmixujeme. Bazalkové lístky si nakrájíme najemno a zamícháme do směsi, můžeme ještě krátce promixovat mixérem, pokud nechceme velké kousky bylinky ve zmrzlině. Směs nalijeme do formy na nanuky do 2/3 a dáme do mrazáku. Zhruba po hodině do jednotlivých nanuků zapíchneme dřívka nebo plastová držátka a necháme zmrznout do druhého dne.

Jahodovému nanuku dodá na zajímavosti bazalka.Jahodovému nanuku dodá na zajímavosti bazalka.Autor: Iryna Melnyk / Shutterstock.com

Melounový nanuk s mátou

Na cca 4 porce:

  • 250 g dužiny vodního melounu bez pecek
  • 5 velkých lístků čerstvé máty
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z limety
  • 40 g krupicového cukru
  • 80 ml vody

Nejprve si připravíme cukrový sirup. V rendlíku si svaříme vodu s cukrem zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté zesílíme výkon na maximum a svaříme pár minut hustý sirup. Odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout. Meloun zbavíme pecek, pokud nějaké má, a rozmixujeme s vychlazeným sirupem. Mátu nakrájíme najemno, z omyté limety ostrouháme kůru a oboje přidáme do směsi a krátce promixujeme. Směs plníme do formiček, přidáme dřívka a necháme přes noc zmrazit.

Borůvkový smetanový nanuk

Na cca 6 porcí:

  • 150 g čerstvých borůvek
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání 31%
  • 200 ml plnotučného mléka


Borůvky si rozmixujeme s cukrem dohladka, přilejeme smetanu a šleháme dál do pěny. Poté postupně přiléváme mléko. Směs rozlijeme rovnoměrně do formiček na nanuky, přidáme držátka a necháme zmrznout do druhého dne.

Borůvkové nanuky zůstanou krásně tmavé.Borůvkové nanuky zůstanou krásně tmavé.Autor: Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Tvarohový s čokoládou

Na cca 4 porce:

  • 150 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g zakysané smetany 15%
  • 100 ml smetany ke šlehání 31%
  • 100 g třtinového cukru
  • 8 kostiček hořké čokolády

Nejdříve si promícháme zakysanou smetanu s cukrem, aby se rozpustil. Pak doplníme tvarohem a rozmícháme dohladka. V míse vyšleháme do polotuha šlehačku a opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Rozdělíme do formiček, přidáme držátka a necháme do druhého dne zmrazit. Před servírováním necháme na vodní lázni rozpustit čokoládu, kterou nanuky poléváme.

Akční letáky