Aby chutnal ochucený olej co nejlépe, nešetřete na výchozí ingredienci – oleji. Slunečnicový či řepkový nechte na smažení nebo vaření, u kterého potřebujete spíše neutrální chuť. Jako nejlepší nositel chuti bude vždy fungovat totiž pouze olivový olej, a to extra virgin neboli extra panenský. Jedině takový, jež se získává lisováním za studena, pak potěší chutí i vůní. Ostražitost je na místě před takzvaným „pomace“ olivovým olejem, tedy olivovým olejem z pokrutin čili v podstatě odpadového materiálu, ten se hodí maximálně na příležitostné smažení.

Co dát dovnitř?

Před samotným vařením ochuceného oleje si připravte menší skleněné lahve ideálně s korkovým špuntem, který zabrání vnikání nečistot a vlhkosti. Lahve pro jistotu sterilizujte vyvařením v horké vodě, poté nechte dokonale vyschnout. Do olejů můžete přidávat v podstatě jakékoli koření nebo čerstvé bylinky, záleží na vaší chuti a fantazii. K masům jsou vynikající pepřové, chilli nebo česnekové oleje, na saláty se hodí směs vyrobená z čerstvých bylinek jako rozmarýn nebo tymián. A ochucený olej můžete využít i na dezerty a sladké – skvělý je olej levandulový, vanilkový nebo citronový.

Ohřívat, ne vařit

Na ohřívání si připravíme rendlík se silnostěnným dnem, vlijeme olej a na střední výkon pozvolna ohříváme do teploty kolem 50-60o C, ne více. Olej v žádném případě nesmí vřít, má pouze uvolnit aroma, na něž se pak snadno navážou chutě a vůně přidaných surovin. Pokud budeme přidávat čerstvé bylinky, pohlídáme si, aby byly suché, jakákoli vlhkost by v oleji mohla rozjet kazivé procesy. Po přelití dané suroviny olejem do vysoké zavařovací sklenice necháme olej přirozeně zchladnout, přetáhneme vršek potravinářskou fólií a necháme macerovat v suchu, chladu a temnu zhruba 48 hodin nebo i týden. Poté přelijeme přes čisté vyžehlené plátýnko nebo necháme suroviny uvnitř a plníme do skleněných lahví. Spotřebujte do 3 měsíců od výroby.

Chilli olej

  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 sušených chilli papriček

Papričky na prkénku nakrájíme nahrubo a přidáme do rendlíku s olejem, společně ohříváme do teploty zhruba 50o C. Stáhneme, necháme zchladnout, slijeme do sklenice. Přetáhneme fólií a necháme macerovat asi dva dny. Poté přecedíme přes plátýnko anebo rovnou plníme do lahviček a zazátkujeme.

Pepřový olej

  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • hrst celého černého pepře

Pepř vsypeme do pánve s nepřilnavým povrchem a ohříváme na střední výkon tak, aby se jednotlivá zrnka pepře začala hýbat, poté stáhneme, podrtíme lžící. Mezitím si ohřejeme v rendlíku olivový olej do teploty asi 50o C a do něj pepř přidáme, promícháme. Stáhneme, necháme zchladnout, slijeme do sklenice. Přetáhneme fólií a necháme macerovat asi dva dny nebo i týden. Poté přecedíme přes plátýnko anebo rovnou plníme do lahviček a zazátkujeme.

Vanilkový olej

  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk rozřízneme ostrým nožem a tupou hranou seškrábneme veškerá zrníčka. Mezitím si ohřejeme v rendlíku olivový olej do teploty asi 60o C, stáhneme a vmícháme zrníčka i celý vyškrábnutý lusk. Necháme zchladnout, slijeme do sklenice. Přetáhneme fólií a necháme macerovat týden i měsíc. Poté plníme do lahviček a zazátkujeme.