Mám po mamince recept asi z roku 1947. Pivo je dobré, jen když je dost šumivé a pěnivé. Zraje čtrnáct dní. V dnešní době nejspíš použijeme petláhve od čistých vod (nikoliv od limonád). Dáte-li přece jen přednost skleněným, během zrání s nimi nehýbejte, aby neexplodovaly.

Domácí pivo

Na 12 litrů piva potřebujeme

  • 650 až 850 g sladovnického ječmene
  • 12 l měkké vody
  • 100 g chmele
  • 250 až 300 g krystalového cukru
  • 20 g droždí

Jak na to

  1. Slad si připravíme takto: V nádobě, nejlépe dřevěné, zalijeme vodou čistý zrnitý sladovnický ječmen (na 12 l piva asi 650 až 850 g) a necháme ho máčet 24 hodin.
  2. Pak vodu slijeme a ječmen necháme klíčit dalších 24 až 36 hodin, a to ve stejné nádobě nebo v plátěném mokrém pytli, přičemž ječmen často mícháme, aby se odlamovaly klíčky. Tím přerušíme klíčení a podpoříme cukernatost.
  3. Potom ječmen opatrně do zlatožluta opražíme. Přepražením ječmene dostane pivo tmavší barvu, ale také dobrou příchuť.
  4. Opražený ječmen rozdrtíme a začneme vařit pivo:
  5. Ve 12 litrech měkké vody vaříme ječmen asi hodinu. Použijeme výhradně smaltovaný hrnec, který nesmí být zevnitř otlučený, aby pivo nedostalo pachuť železa.
  6. Současně v jiném smaltovaném hrnci vaříme 20 minut v jednom litru vody v řidším plátěném pytlíku 100 g chmele z poslední úrody (je-li chmel starší, dáme až 150 g).
  7. Postup můžeme zjednodušit: Rozdrcený sladovnický ječmen vaříme pouze hodinu. Poté do téhož hrnce vysypeme chmel a cukr a vše vaříme další hodinu Tento litr odvaru vlijeme potom do vody, ve které vaříme ječmenný slad, a vše přecedíme přes čisté plátno. Do přeceděného odvaru přidáme 250 až 300 g krystalového cukru a vaříme ještě dvě hodiny.
  8. Během vaření si všímáme odpařování, odebíráme pěnu a doléváme vařící vodu, abychom měli v hrnci neustále 12 litrů tekutiny.
  9. Odvar přecedíme a necháme ho chladnout. Ještě do vlažného vmícháme 20 g rozdrceného droždí. Nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem a necháme 24 hodin kvasit.
  10. Vytvořenou pěnu sebereme a odvar nalijeme do láhví, aby při hrdle zůstalo 1 až 1,5 dl prázdného prostoru, dobře zazátkujeme a dáme do chladna na 14 dní odležet.

Libuše Baroňová, Brno

Černé pivo z melty

Do smaltované nádoby vlijeme 10 l vody, přidáme 0,5 kg sladové kávy, tedy melty, a vaříme asi hodinu. Potom přidáme 10 g chmele a 400 g cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom ochladíme na teplotu místnosti.

Malé množství získaného roztoku smícháme s 10 g kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví.

Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné místo. Pivo můžeme po několika dnech pít. Po otevření láhve pivo pění.

Medové pivo

Půl hodiny vaříme 0,5 kg medu v 9 litrech vody, odpařenou vodu doplníme na 10 l.

Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme 20 až 30 minut.

Do litru ochlazeného odvaru dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě.

Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě.

Bouřlivé kvašení končí po třech až pěti dnech, pak demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví. Slad lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích.

Válečné pivo

Maminka za války dělala pivo takto: Potřebovala 18 l vody, balíček žitné kávy (dnes asi melta), 20 g chmele. Půl hodiny vařila, potom přecedila, přidala 0,5 kg cukru, 20 g kvasnic, nechala stát a pak pivo stáčela do láhví. Bylo moc dobré a mělo krásnou pěnu.

Marie Pokorná, Brusná