Zdroje: adbz.cz, mamachef.cz

Pizza dobyla svět i české kuchyně

Pizza je oblíbená nejen v Itálii, ale po celém světě. Stala se také součástí našeho jídelníčku ať už jako rychlé pouliční občerstvení nebo jako večeře v rodinném kruhu. Osudem takových jídel je ale často to, že si je často upravíme k obrazu svému a s původním italským pokrmem pak taková pizza nemá moc společného.

Jaké nejčastější chyby Češi dělají?

Těsto na pizzu bývá všelijaké, základem je rozhodně hladká mouka nebo speciální mouka na pizzu s vyšším obsahem lepku. Kvasnice a voda jsou samozřejmostí, ale do těsta také patří olivový olej. Nemusí ho být spousta, ale určitě by neměl chybět.

Chcete se podívat, jak dělat pizzu. Inspirujte se třeba v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pizza není buchta

1. Těsto na pizzu musí být tenké

Těsto většinou umíme dobře zpracovat i nechat vykynout, ale s vyválením už je to horší. Jak to? Pizza není buchta, jak se nás někteří prodejci snaží přesvědčit. Tětso musí být tenoučké a vlastně díky němu všechno jen drží pohromadě. Díky tomu, že těsta je poměrně málo, má pak také vše na něm výraznější chuť. Obvykle stačí těsto vyválet na tloušťku okolo 5 mm.

2. Zapomeňte na kečup

Na pizzu rozhodně patří salsa, respektive rajčatová omáčka a ne kečup. Použití kečupu je pochopitelné, ale musíte si rozmyslet, jestli děláte opravdové jídlo nebo rychlovku k zaplácnutí žaludku, když není doma nic jiného. Na chutnou pizzu pořiďte kvalitní, pokud možno čerstvé suroviny. Pozná se to ve výsledku!

3. Na kvalitě i množství ingrediencí záleží

Obložení pizzy je velmi individuální a italský šéfkuchař by nám půlku ingrediencí vyházel, ale řekněme, že přeci jen dáme fantazii volnou ruku. Nedávejte surovin na pizzu kila. Naopak střídmost a výběr chutných kombinací, jak už bylo řečeno, nejlépe kvalitních, je klíčem k úspěchu.

4. Pozor na výběr a množství sýra

To platí i o sýru. Na pizzu patří mozzarella, dá se koupit už nastrouhaná i zmražená, což sice není ideální, na druhou stranu ale stále je to základ klasické pizzy. Výraznější chuť nabídne parmazán. V každém případě sýra nemusí být kopec.

5. Pečte jen 12 minut

Pizzu pečte v rozpálené troubě a krátce. Obvykle je doba pečení okolo 12 minut, nicméně to se samozřejmě liší nejen od velikosti připravovaného jídla, ale také trouby samotné.

6. Předem upravené suroviny

Protože je vystavení žáru jen poměrně krátké, některé suroviny musejí být už tepelně upravené, jako například kousky masa, cibuli můžete nakrájet na velmi jemná kolečka, posolit a promnout, stejně tak je nutné popřemýšlet o velikosti a přípravě každého konkrétního druhu suroviny.

7. Správný výběr koření

Italská pizza je okořeněná typicky oreganem. Můžete samozřejmě s kořením experimentovat, ale dobromysl je naprostý základ chuti pravé italské pizzy.

Související články