Domácí výroba marmelád a džemů je nejen zábavná, ale i velmi praktická. Při přípravě můžeme kontrolovat kvalitu surovin a přizpůsobit chutě podle našich představ. Bez ohledu na to, zda připravujeme marmeládu z jahod, meruněk, rybízu nebo třešní, při vaření se na povrchu vytvoří hustá pěna.

Tato pěna je sladká a voní po ovoci, které právě vaříme. Již naše babičky věděly, že její odebírání je klíčem k dlouhé trvanlivosti marmelády. Přesto mnoho lidí netuší, jak důležité je tento krok neopomenout.

Na video od Toprecepty.cz jak připravit rybízovou marmeládu za deset minut se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Odstraněním pěny prodloužíte trvanlivost

Pěna, která se tvoří při vaření marmelády, obsahuje denaturované bílkoviny. Tyto bílkoviny se vysrážejí během vaření a vytvářejí úrodnou půdu pro mikroorganismy způsobující kazivost marmelád a džemů.

Pokud pěnu neodebereme, může dojít k rychlejšímu zkažení našich domácích výtvorů. Navíc pěna obsahuje vzduchové bublinky, které mohou způsobit vznik plísně. Odstraněním pěny tedy nejen prodloužíme trvanlivost marmelády, ale také zlepšíme její estetický vzhled, protože výsledná marmeláda bude průzračnější a čistější.

Pěna může rovněž narušit konzistenci a homogenitu marmelády, což je další důvod, proč je její odstranění tak důležité.

Sesbíraná pěna neobsahuje nic škodlivého a může být chutně využita v různých pokrmech. Je sladká a voní po ovoci, což ji činí ideální pro další použití. Například ji můžeme namazat na čerstvé pečivo s máslem, čímž získáme rychlou a lahodnou snídani nebo svačinu.

Pěna tak dodá pečivu sladkost a jemnou ovocnou chuť, která se skvěle doplňuje s máslem. Rovněž ji lze přidat do jogurtu, na lívance nebo do různých sladkých kaší. Tímto způsobem obohatíme jogurt nebo kaši o další vrstvu chuti a vůně, což z obyčejné snídaně udělá gastronomický zážitek.

Další možností je zamrazit pěnu a použít ji jako osvěžující ovocnou dřeň během horkých letních dnů. Ovocná dřeň z pěny je skvělou alternativou ke kupovaným mraženým pochoutkám, protože neobsahuje žádné umělé přísady.

Z pěny lze vyrobit domácí zmrzlinu i ovocný koktejl

Z pěny lze také připravit domácí zmrzlinu. Přidáním kysané smetany nebo ušlehané šlehačky a vložením do mrazničky vytvoříme výbornou domácí zmrzlinu, která překvapí svou jemností a výraznou ovocnou chutí.

Tato zmrzlina je skvělým způsobem, jak využít zbylou pěnu a zároveň si pochutnat na něčem výjimečném. Pěnu můžeme také naředit vodou a získat tak osvěžující ovocnou šťávu. Přidáním mléka pak vytvoříme výborný ovocný koktejl, který si mohou užít jak děti, tak dospělí. Koktejl z ovocné pěny je osvěžující a plný vitamínů, což ho činí ideálním nápojem pro letní dny.

Sbírání pěny při vaření domácí marmelády má své opodstatnění nejen z hlediska trvanlivosti, ale i estetiky a chuti výsledného produktu. Nesbíraná pěna může totiž zkrátit životnost marmelády a způsobit vznik plísně.

Kromě toho může pěna zanechat v marmeládě bublinky a nečistoty, které snižují její kvalitu. Pěnu však nemusíme vyhazovat – můžeme ji využít v řadě chutných pokrmů, což je nejen ekologické, ale i chutné řešení.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.toprecepty.cz