Výroba domácích sirupů je skvělou volbou, jak zpracovat ovoce a bylinky, které by jinak mohly přijít nazmar. Navíc si tak můžete být jisti kvalitou a složením bez jakýchkoliv chemických konzervantů.

Sirupy se pak hodí nejen do vody, ale také jako sladidlo do čaje či jako přísada do různých koktejlů. Vyzkoušejte si některý z následujících receptů a obohaťte tak svůj pitný režim o nové a zdravé nápoje.

Vyzkoušejte si snadnou výrobu domácího bezinkového sirupu podle video receptu na YouTube, na kanálu Five Elements:

Zdroj: Youtube

Tradiční bezinkový sirup

Bezinky jsou bohaté na vitaminy a minerály, což z nich činí skvělou surovinu pro přípravu domácího sirupu. Nejdříve si připravte 30 květů bezinky, 2 litry převařené vody, 1,5 kg cukru a dva citrony.

Květy bezinky opatrně opláchněte pod tekoucí vodou a dejte do velké nádoby spolu s nakrájenými citrony na kolečka. Vše zalijte vodou a nechte stát 24 hodin. Poté přeceďte přes jemné plátno do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte do té doby, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté vařte ještě 5 minut, než sirup nalijete do sterilizovaných lahví.

Mátový sirup proti zažívacím potížím

Na výrobu mátového sirupu budete potřebovat 2 hrsti čerstvé máty, 1 kg cukru, 1 litr vody a šťávu z jednoho citronu. Nejprve nasypte do hrnce s vodou cukr a přiveďte k varu. Mezitím si mátu opláchněte a nasekejte na drobné kousky. Následně je spolu s citronovou šťávou přidejte do hrnce, který vzápětí přesuňte z horké plotny pryč. Takto připravenou směs nechte louhovat 2-3 hodiny. Hotový sirup sceďte do sterilizovaných lahví a pevně uzavřete. Z mátového sirupu si pak můžete připravit osvěžující nápoj, který podpoří zdravé trávení.

Domácí levandulový sirup

Levandulový sirup přináší exotickou a aromatickou chuť, která je ideální pro různé druhy nápojů a koktejlů. Jeho příprava je velmi obdobná jako u bezového sirupu. Hrst levandulových květů opláchněte a dejte do hrnce s jedním litrem převařené vody.

Po 24 hodinách louhování směs sceďte, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a kilogram cukru. Dejte vše na chvilku povařit, načež hotový sirup poté nalijte do sterilizovaných lahví.

Meduňkový sirup pro klidný spánek

Meduňka je známá svými uklidňujícími účinky, pro které ji můžete pít těsně před spaním. Meduňku opláchněte a dejte ji do hrnce s převařenou vodou na několik hodin odstát.

Poté směs sceďte, přidejte citronovou šťávu spolu s 1 kilogramem cukru a dejte ji vařit na 10 minut. Horký sirup už pak jen stačí nalít do sterilizovaných lahví a máte hotovo!

Slaďoučký jahodový sirup

Samosběr jahod začal, a proto tu nesmí chybět ani recept na jahodový sirup, který přinese chuť léta do každé vaší sklenice. Jeden kilogram jahod opláchněte, odstraňte jim stopky a dejte do hrnce s vodou.

Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou. Poté směs propasírujte přes jemné síto, abyste získali čistou šťávu. Tu následně vraťte zpět do umytého hrnce, přidejte 1 kg cukr a citronovou šťávu. Vše vařte dalších 10 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne. Ještě horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví.

Související články

Zdroje: chatar-chalupar.cz, receptyprimanapadu.cz, apetitonline.cz