Mezi Čechy se řadí k nejoblíbenějším ochucovadlům a dipům vůbec. Ozvláštní saláty, grilovaná masa i smažené kousky. Ke klasice smaženému sýru s bramborem je takřka nutností. Ano tušíte správně, řeč je o tatarské omáčce, která nemá s Tatary vůbec nic společného.

Historie v Anglii

I když název svádí myslet si, že tatarská omáčka má co dočinění s tatarskými nájezdníky, kteří dobývali ve 13. století Čínu, nemá jemná zeleninová omáčka s Tatary kromě podobně znějícího názvu nic společného. Její historie se s největší pravděpodobností začala psát až v 19. století, přesněji v roce 1845, kdy jakási Eliza Actonová vytvořila recept podobající se dnešní tatarské omáčce. Recept obsahoval kromě majonézového základu ještě kapary a bylinky. Mimo Anglie se pak omáčka těšila velké oblibě i ve Francii a následně i v ostatních zemích Evropy.

Pár ingrediencí navíc

Základ tatarské omáčky tvoří majonéza. Nejlepší je domácí, ale ne každý má čas a chuť si ji doma připravit, což nevadí. I na trhu se dnes dají sehnat velmi kvalitní majonézy s vysokým podílem vaječných žloutků a v bio kvalitě.

Jak majonézu povýšit na lahodnou tatarskou omáčku? Podívejte se na video, kde vám Těhotnej kuchař, řekne jak na to:

Zdroj: Youtube


Výroba tatarské omáčky je v podstatě jen o krájení drobných surovin. Nadrobounko nakrájejte jednu červenou cibuli. Pokud chcete recept ještě malinko povýšit, namísto klasické červené cibule zvolte šalotku. Ta má oproti červené příbuzné malinko jemnější chuť.

Okurky a kapary

Nyní jsou na řadě okurky. Nespokojte se s klasickými nakládačkami. Když už si dáte práci se šalotkou, sežeňte corničonky a nakrájejte jich zhruba 8. Jsou to malé křupavé okurčičky, které díky nálevu, do kterého se nakládají, chutnají malinko jinak. Nebojte, chuť je skvělá a jejich křupavost vás bude bavit.

Do správné tatarské omáčky patří i kapary. Možná jste narazili na dva druhy kaparů. Ty menší, připomínající poupata, jsou skutečně ještě malé nerozvinuté květy keře, který nese název kapara trnitá. Ty větší jsou pak plody onoho keře. Kapary mají svou specifickou chuť a například středomořská kuchyně se bez nich takřka neobejde. Kromě toho mají i skvělé léčivé účinky, obsahují slušné množství vitaminu A a B a také železo. Do tatarské omáčky patří kaparové květy. Nasekejte jich najemno 8.

Smíchat a debužírovat

Nakrájené suroviny přendejte do misky, přidejte k nim 5 polévkových lžic majonézy. Buď kvalitní kupované, nebo svojí domácí. Dochuťte ještě polovinou polévkové lžíce dijonské hořčice, solí a pepřem a promíchejte. Na závěr můžete přidat ještě najemno nasekanou pažitku nebo hladkolistou petrželku.

Originální druhy tatarky

Jednou z netradičních verzí tatarské omáčky je tzv. "wasabi tatarská omáčka," která kombinuje klasické složky, jako jsou majonéza, kysaná okurka, cibule a kapary, s ostrou wasabi pastou. Tato verze omáčky má intenzivní pikantní chuť a přináší do jídelníčku nový rozměr. Další možností je tatarská omáčka s avokádem, která přidává krémovou texturu a lehce citrusovou chuť k tradičnímu receptu. Tato verze je ideální jako dip nebo příloha k rybám a mořským plodům. Některé netradiční tatarské omáčky mohou obsahovat i různé bylinky, jako je koriandr, petrželka nebo estragon, které přidávají do omáčky svěží a aromatickou chuť.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, regiony.rozhlas.cz, www.apetitonline.cz