Tiramisu je tím možná vůbec nejoblíbenějším nepečeným dezertem, který si připravuje po celém světě. Tato italská lahůdka si poměrně rychle získala své čestné místo i v mnoha českých domácnostech, kde se kolikrát připravuje častěji než legendární bábovka. Postupů, jak připravit tiramisu, existuje obrovské množství. Podívejte se na jeden z těch nejjednodušších.
Zdroje: vareni.cz, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz
Pomalu nastává období nepečených dezertů, které se těší velké oblibě hlavně tehdy, když venku panují vyšší teploty. V Česku je patrně nejpopulárnější zcela klasický nepečený dort z piškotů, zakysané smetany a ovoce. Na paty mu ale šlape i skvělé italské tiramisu. Jeho příprava je rovněž velmi jednoduchá, i tak z ní ale mají mnozí jisté obavy. Zvláště pak z původního receptu, který obsahuje i ne zrovna levné suroviny. Strach z toho, že se dezert pokazí, je pak pochopitelně ještě větší. Možná i proto se začaly objevovat další a další recepty, které výrobu tiramisu neustále zjednodušují. Zkuste jeden z nich!
Jednoduché domácí tiramisu
Tiramisu můžete připravit také do skleniček.
I když by se Italům pomazánkové máslo, rum a klasické kulaté piškoty v tiramisu úplně nezamlouvaly, výsledek rozhodně stojí za to. Upravenou verzi klasického receptu zvládne s přehledem naprosto každý a není třeba se bát toho, že se dezert nepovede.
Budete potřebovat:
1 hrnek silné kávy
3 lžíce rumu
2 balíčky piškotů
1 kelímek zakysané smetany
1 balíček vanilkového cukru
2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti
3 lžičky hořkého kakaa
Postup:
V první řadě si uvaříme silnou kávu, kterou necháme zcela vychladnout. Poté do ní vmícháme rum. Připravíme si vhodnou formu, v níž budeme tiramisu tvořit. Vyšleháme si pomazánkové máslo společně s vanilkovým cukrem a následně do něj vmícháme zakysanou smetanu.
Piškoty namočíme v kávě s rumem a poklademe nimi dno připravené nádoby. Na piškoty pak natřeme asi třetinu připraveného krému. Na něj přijde další vrstva namočených piškotů. Opět potřeme krémem, dáme další piškoty a natřeme je zbývající třetinou krému. Připravené tiramisu poprášíme hořkým kakaem a dáme jej do chladničky zatuhnout. Ideálně do druhého dne.
TIP: Výsledné tiramisu může někomu připadat méně sladké. Pokud jste skutečnými milovníky sladkého, přidejte do krému ještě asi 3 lžíce moučkového cukru.
Tradiční italské tiramisu
Původní recept obsahuje mascarpone a cukrářské piškoty.
Patříte-li mezi ty, kteří si potrpí na tradiční recepty a v receptech nestrpí náhražky jasně daných surovin, můžete se pustit do přípravy klasického tiramisu. Postup je to ale přece jen poněkud náročnější. A to i finančně.
Budete potřebovat:
20 kusů podlouhlých cukrářských piškotů
200 mililitrů silné kávy espreso
2 žloutky
100 mililitrů smetany ke šlehání
500 gramů mascarpone
50 mililitrů likéru amaretto
50 gramů cukru krupice
2 lžíce hořkého kakaa
Postup:
Připravíme si kávu a necháme je zchladnout. Vmícháme do ní amaretto a přelijeme ji do větší mísy. Žloutky smícháme s cukrem a ve vodní lázni z nich vyšleháme světlou hustou pěnu. Až se tak stane, odstavíme žloutky z vodní lázně a necháme je krátce vychladnout. Žloutky pak pomalu spojíme s mascarpone, aby vznikl lehký krém. Do směsi pak opatrně vmícháme i vyšlehanou smetanu.
Vezmeme si hranatou nádobu a pustíme se do skládání tiramisu. Nejdříve na dno vyskládáme asi 10 cukrářských piškotů namočených v kávě s likérem. Na ně nalijeme polovinu připraveného krému. Na krém přijde zbytek namočených piškotů a opět natřeme krémem. V závěru tiramisu zasypeme hořkým kakaem a uložíme jej odpočinout do chladničky. Konzumovat jej můžete už zhruba po 4 hodinách, nejlépe bude ale chutnat až na druhý den.