Pokud patříte mezi ctitele domácího pečiva, nemusíte zůstat jen u přípravy klasického pecnu chleba, housek či rohlíků. S přehledem si můžete vyrobit i toustový chléb. Je oproti kupovanému nejen mnohem chutnější, ale i krásně voňavý. A naprosto si vystačíte s obyčejnou pečící troubou.

Jak připravit jednoduchý domácí toastový chleba? Podívejte se na YouTube video na kanálu Svět podle LU:

Zdroj: Youtube

Začněte kváskem

Nejprve vlijte do hrnku 200 ml vlažného mléka a 100 ml vlažné vody. Do této směsi přidejte 10 g čerstvého droždí a lžičku cukru nebo medu a řádně rozmíchejte. Med oproti cukru obsahuje enzymy, které urychlují uvolňování lepku z mouky a kynutí.

Příprava těsta

Do mísy vyklepněte 1 celé syrové vejce, přidejte 25 g oleje nebo změklého másla, 500 g hladké mouky a 2 malé lžičky soli. Následně dodejte i obsah hrnku s kváskem, veškeré ingredience vzájemně promíchejte a vypracujte v kompaktní těsto. Následně jej zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

Použít lze i sušené droždí

Pokud zrovna nemáte čerstvé kvasnice, můžete použít i droždí sušené. Při přípravě těsta promíchejte 1 lžičku tohoto droždí s moukou a pak dodejte i ostatní uvedené ingredience.

Těsto zpracujte

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a ještě jednou jej propracujte rukama. Pak z něho zformujte šišku, která by měla být o něco menší než forma. Těsto bude kynutím ještě zvětšovat objem, nechte ho tedy ještě před pečením dokynout. K pečení toustového chleba je nejlepší použít hranatou formu na biskupský chlebíček. Vyrábí se nejen z kovu, ale i ze skla, silikonu nebo z keramiky.

Trik s alobalem

Stejně tak můžete využít trik s alobalem, hodí se vám ve chvíli, kdy formu nemáte. Jednoduše si pevný alobal vyskládejte do více vrstev a hranatý pekáček si z něj vytvořte. Před vlitím těsta vytřete pečlivě vnitřní stěny tukem, nebo alobal ještě vyložte pečicím papírem.

Fáze pečení

Ještě, než vložíte toustový chleba do trouby, potřete jeho povrch vodou. Díky tomu nebude kůrka příliš tvrdá. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 30 až 35 minut.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz