Domácí vanilkovou zmrzlinu zvládnete i bez složitých přístrojů.
Zdroj: stockcreations / Shutterstock

Domácí vanilková zmrzlina: Stačí vám na ni hrnec a mraznička

Umíte připravit klasickou vanilkovou zmrzlinu jen s běžným vybavením kuchyně? Skutečně není nic víc třeba. Stroj na zmrzlinu klidně nechejte „u ledu" a udělejte si jednoduše lahodnou smetanovou vanilkovou domácí zmrzlinu.

Zdroje: www.vareni.czwww.chute-sveta.cz

Domácí vanilková zmrzlina je pohádka

Jak na přípravu zmrzliny? Budete se možná divit, ale není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dopředu si nachystejte veškeré ingredience, aby vám šla práce od ruky a neměli jste zbytečné prostoje.

Podívejte se na toto krátké video. Uvidíte, jak rychle jde práce od ruky.

Jak na domácí vanilkovou zmrzlinu?

Zmrzlinu budete připravovat ve vodní lázni. Stačí když si horkou vodu v rendlíku nebo hrnci připravíte dopředu a položíte na podložku na kuchyňskou linku.

Určitě najděte také tři vhodné misky ke šlehání. Ideální jsou alespoň dvě takové, které tak akorát zakryjí zvolený hrnec, ale jsou spíš užší a vyšší, abyste si během šlehání neudělali v kuchyni nepořádek. Miska ke šlehání šlehačky nemusí dokonale pasovat na hrnec, protože šlehačku nebudete připravovat ve vodní lázni.

Připravte si také ruční šlehač a stěrku. Nic dalšího už nebudete potřebovat. A teď k ingrediencím.

řez sušenou tobolkou vanilky Pokud se rozhodnete použít pravou vanilku, stáhněte nožem jen obsah lusku.  Zdroj: Shutterstock.com / Inga Nielsen

Domácí zmrzilnu připravíte za chviličku

  • Na přípravu domácí vanilkové zmrzliny budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 60 g cukru
  • 250 g smetany na šlehání
  • 1 lžíci vanilkového extraktu nebo obsah pravého vanilkového lusku
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Bílky proklouznou mezi prsty. Pečlivě oddělte žloutky, aby bylo možné bílky dobře vyšlehat.  Zdroj: Profimedia

  • Začněte tím, že oddělíte žloutky od bílků a dejte s s tím práci, bílky bude třeba dobře vyšlehat, což není možné, pokud se vám oddělení nepovede na jedničku. 
  • Ve vodní lázni vyšlehejte napřed bílky. Musí být skutečně tuhé bez tekutiny na dně.
  • Další na řadě je šlehačka. Vyšlehejte ji mimo voní lázeň. Musí být také pěkně tuhá, ale nepřežeňte to, abyste si nevyrobili máslo. 
  • Žloutky opět vyšlehejte ve vodní lázni, ale ještě do nich přidejte veškeré další ingredience. Především cukr musí být dobře rozpuštěný a ve žloutkové směsí nesmějí být žádné hrudky. V okamžiku, kdy jste s hustotou a vyšleháním spokojení, přišel čas všechno smíchat dohromady. 
  • Do žloutkové směsi napřed přidejte šlehačku a pěkně promíchejte. Nakonec přidejte i bílky, které je vhodné pěkně pomalu do směsi zabalit. Nechceme bublinky rozbít, takže to udělejte pěkně zlehka a bez spěchu.
  • Takto připravenou směs dejte přes noc do mrazáku. Zatuhne tak akorát, abyste mohli druhý den vyčarovat krásné kopečky zmrzliny, tak jako by byly od zmrzlináře.
 

Akční letáky