Vanilkový cukr nemusíte kupovat jen v obchodu, velice snadno si jej můžete vyrobit doma. Jeho vůně je mnohem příjemnější a možná vám připomene atmosféru kuchyní našich babiček. Hodí se nejen k pečení vánočního cukroví, ale i do jiných pečených dobrot: buchet, palačinek, krémů, pudinků a také mnohých jiných dezertů. Jeho výroba je velice snadná a zvládne ji každý.

Jak vyrobit domácí vanilkový cukr se můžete inspirovat na videu zde:

Zdroj: Youtube

Vanilka je královnou koření

Vůně vanilky je naprosto neodolatelná a v gastronomii je spojena s chutí mnoha jídel, často bývá i základní ingrediencí. Jedná se o poměrně drahou surovinu, a tak bývá v obchodech často nabízena ve formě syntetické náhražky jménem vanilin. Není proto od věci vyrobit si domácí cukr z té pravé a nejvoňavější vanilky, a to přímo z lusku.

Vanilka je plod orchideje

Vanilkový lusk je vlastně plodem orchideje jménem vanilkovník plocholistý. Zraje velmi dlouhou dobu, a to i 7 až 8 měsíců. Teprve poté následuje ruční sklizeň a pomalé sušení na přímém slunci. Lusky se pak opět ručně třídí a balí.

Jen dvě suroviny a sklenice

Nejenže se jedná o velice jednoduchý postup výroby, ale navíc budete potřebovat jen dvě ingredience a uzavíratelnou nádobu na uskladnění. Nejlepší je skleněná se širokým hrdlem, s přehledem postačí jakákoliv kuchyňská dóza či zavařovací sklenice. A zbylé dvě suroviny? Cukr a voňavý vanilkový lusk.

Nejjednodušší metoda

Na výběr máte hned ze tří možných postupů, výběr je na vás. První metoda je sice rychlá, ale na vůni cukru si musíte počkat nejdéle. Stačí, když nasypete do nádoby cukr, vložíte dovnitř i celý vanilkový lusk a promícháte. Po uzavření sklenice se vůně dočkáte tak po 2 až 3 týdnech.

Něco mezi…

Poněkud rychleji se cukr ovoní, když do cukru v nádobě vložíte obsah lusku, který jste seškrábali špičkou ostrého nože, popřípadě nasekali celý lusk a následně vše promíchali.

Nejlepší a nejrychlejší způsob

V tomto případě si vezmete na pomoc mixér. Nasypete do něj cukr a vložíte opět i vyškrábanou dužinu vanilkového lusku. Směs promixujete na vysoké obrátky a nasypete do připravených nádob. Před uzavřením sklenice můžete na povrch ještě přisypat rozsekané kousky zbylého lusku, které zvýší vanilkové aroma.

Zdroje: www.zijemehomemade.cz, www.fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz