Vybrali jsme ty nejtypičtější nebo nejkurioznější recepty. Soudě podle návodů, s trochou nadsázky můžeme tvrdit, že víno se dá vyrobit prakticky z čehokoliv. Ve svém dopise to ostatně poznamenala Lenka Tobišková z Kostelce nad Orlicí:
„Moje babička připravovala tato vína: jablečné, jablečné s muškátovou trestí, hruškové, hruškové s jablky, rybízové z rybízu bílého, červeného a černého odděleně nebo ve směsi, angreštové zvlášť z černých nebo žlutých odrůd nebo ze směsí obou, rybízové s menším množstvím angreštu, třešňové, višňové, višňové s třešněmi, švestkové z pravých švestek i pološvestek, borůvkové, ostružinové, ostružinové s malinami, malinové, šípkové i hroznové."
Osvěžující víno z instantní kávy
- 2 polévkové lžíce instantní kávy
- 250 g rozinek
- 1 kg cukru
- 1 kávovou lžičku kyseliny citronové
- 5 g kvasnicových živin
- univerzální vinné kvasinky
Kávu, cukr a kyselinu citronovou dáme do větší nádoby, přidáme nasekané rozinky a zalijeme 2,5 l vroucí vody. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme vychladnout. Potom přidáme 2 l studené převařené vody, kulturu kvasinek a živiny, přikryjeme a po pět dní pravidelně promícháváme.
Poté scedíme do demižonu (5 l) a dolijeme po spodní část hrdla převařenou vodou, nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme vykvasit.
Když je víno stabilní, stočíme je do láhví. V letních dnech je velmi osvěžující.
Marta Kocourková, Dolní Metelsko
Chlebové víno
- 300 g chlebových kůrek
- slupky ze 3 jablek
- 1300 g cukru
- dobře očištěnou kůru z 1 pomeranče
- vinné kvasinky (např. Portské)
- živnou sůl pro kvasinky
Do čisté pětilitrové láhve vložíme chlebové kůrky, přidáme omyté jablečné slupky a pomerančovou kůru.
Vše zalijeme svařeným a vychladlým roztokem cukru a vody (3,5-4 l vody), doplníme rozmnoženými kvasinkami a živnou solí.
Láhev uzavřeme buď jen celofánem, nebo použijeme kvasnou zátku. Necháme kvasit až dva měsíce.
Víno z květů černého bezu
Převaříme 3 l vody s rozpuštěným 1,20 kg cukru a necháme vychladnout.
Přidáme 6 až 10 nepraných květů černého bezu a citron pokrájený na plátky (bez jader, ty hořknou), převážeme celofánem a dáme za okno (babička dávala na kredenc).
Necháme šest týdnů kvasit a pak slijeme do láhví a uložíme do chladna a do temna. S ledem chutná jako cinzano.
Eva Pašková, Třemošná u Plzně: „Babiččin recept používám víc než 30 let.“
Rajčatové víno
- 1 kg rajčat
- 3 l vody
- 0,16 g živné soli
- 60 g cukru pro první dávku
- 180 až 200 g cukru pro druhou dávku
Zralá rajčata omyjeme, rozmačkáme, šťávu vylisujeme a hned přelijeme do kvasné nádoby. Neředíme! Do šťávy přidáme vzklíčené kvasinky, živnou sůl, první dávku cukru, přikryjeme a necháme zkvasit 2 až 3 dny.
Za míchání pak vsypeme druhou dávku cukru, nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v klidu kvasit.
Zpozorujeme-li za dva až tři dny na dně usazený cukr, promícháme.
Po vykvašení stočíme z kvasnic, necháme dva dny ustát a plníme do láhví.
Rýžové víno
- 130 g rýže
- 0,8 l vody
- 330 g cukru
- 1/2 lusku vanilky
- 1/2 citronu
- 0,21 g živné soli
Rýži přebereme, několikrát propláchneme ve studené vodě a po okapání vysypeme do kvasné nádoby.
Zvlášť si připravíme roztok vody s cukrem, který povaříme s vanilkou a po vychladnutí do něj přidáme oloupaný citron bez jader, živnou sůl a vzklíčené kvasinky. Tímto roztokem rýži přelijeme a ponecháme ji v nádobě uzavřené kvasnou zátkou vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do láhví.
Petr Fiala, Zdemyslice
Výroba domácích ovocných vín
Vína vyrábím z rybízu (červeného, bílého, černého), ostružin, višní, bezinek, josty, trnek, angreštu, hrušek a jablek. Používám krystalový cukr (nejlépe hrubozrnný).
Zákvas
Směs 1 l vody, 0,25 kg cukru, 3 dcl ovoce (červený rybíz v prostředí teplém 20 až 25 °C nebo za oknem na sluníčku) začne za 14 dní kvasit. Při výrobě dalšího druhu vína použiji jako zákvas 2 až 3 dcl rozkvašeného ovoce z předchozí výroby vína.
10 l vína
Vyrábím z ovoce postupně, jak dozrává. Ke kvašení používám desetilitrový demižon.
Začínám rybízem, nejlepší je směs červeného a černého v poměru 2:1.
- V nádobě s vodou rybíz odstopkuji a opláchnu 3 l bobulí. Použitou vodu přecedím přes silonovou tkaninu a naliji s ovocem do kvasné nádoby.
- Ve vodě rozpustím 2 kg cukru, roztok naliji do tří čtvrtin objemu nádoby (při bouřlivém kvašení by nádoba přetekla), přidám asi 2 dcl ovocného zákvasu, řádně promíchám. Dolévaná voda musí být vlažná.
- Uzavřu silonovou tkaninou a dám do teplého prostředí (asi 20 až 30 °C). Do týdne začne kvasný proces.
- Po šesti týdnech nálev přecedím, abych ho zbavil ovoce, doplním asi 0,4 až 0,6 kg cukru rozpuštěného ve vlažné vodě, nádobu doliji asi 20 cm od vrcholu a uzavřu ji silonovou tkaninou.
- Po několika dnech se na povrchu objeví bílý pásek, což je známka, že kvašení pokračuje a trvá 30 až 40 dní.
- Čistý nálev hadičkou přetáhnu, abych jej zbavil kalu u dna, víno vrátím do čistého demižonu, který zazátkuji a nechám v klidu do konce roku. Pak víno postupně stáčím ke konzumaci.
Výroba vín z jádrovin
Do klasicky vyrobeného odkaleného moštu přidám
- nanejvýš 10 % vody,
- 2 dcl zákvasu z posledního vyrobeného vína,
- cukr asi 1,6 až 2 kg dle cukernatosti použitého ovoce.
Ostatní postup je stejný jako u bobulovin.
Vína v ročním množství 100 až 150 l vyrábím z plodů zahrádky již více než 35 let, víno mívám suché či polosuché a s alkoholem 13 až 16 %, (jeho výše závisí na cukernatosti ovoce nebo na množství přidaného cukru).
Vína také vzájemně mísím, čímž získávám jiné chutě i jiné barvy.
Karel Grubner, Liberec
Šípkové víno
- 1 kg čerstvých šípků
- 3 l vody
- 80 dkg cukru
- kvasinky
Šípky opláchneme, případně rozdrtíme, dáme je do demižonu, zalijeme vlažným
nálevem z vody svařené s cukrem, přidáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou.
Po třech až čtyřech týdnech víno stáhneme do čisté nádoby, necháme dokvasit a pak teprve plníme do láhví.
Víno z lipového květu
- 3 hrsti lipového květu (i sušeného)
- 1 kg cukru svařeného ve 4 l vody (nebo část cukru nahradíme medem)
- 1 citron
- vinné kvasinky
Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jadérek.
Vychladlou směs pak nalijeme do kvasné nádoby, přidáme kvasinky a necháme týden kvasit.
Láhev uzavřeme gázou. Po týdnu přecedíme a buď dáme dokvasit do nádoby s kvasnou zátkou, nebo je-li kvašení ukončeno, stočíme do láhví.
Víno můžeme ihned konzumovat.
Jaromíra Šlampová, Koryčany
Devatero pro výrobu domácího vína
Je mi přes sedmdesát a od klukovských let sbírám recepty. Mám i recepty na domácí vína. Některé jsou hodně staré a tím pádem i vyzkoušené. Vždyť za mého mládí se při draní peří, o masopustu i při jiných příležitostech nic jiného nepilo − a jak to chutnalo.
- Pokud vyrábíme jakýkoliv druh ovocného vína, ovoce musíme dobře očistit a oprat.
- Vodu používáme převařenou.
- Kvasinky koupíme v drogerii (ale ne ve všech je prodávají) nebo v prodejných zahrádkářského svazu.
- Kvasinky nejsou nutné, na 10 l obsahu stačí 4 až 5 tmavých kůrek chleba.
- Ovoce je dobré nechat ve vodě rozvařit na kaši. Směs dobře promícháme a po 2 až 3 dnech dáme do demižonů.
- Nádoby neplníme až po okraj, protože obsah při kvašení vzlíná.
- Pokud použijeme kvasnou zátku, hadička musí být dostatečně nad hladinou, aby se neucpávala.
- Konec kvašení poznáme podle toho, že je hmota u dna a kvasná zátka v klidu.
- Víno v láhvích ukládáme vždy naležato, aby zátka nevysychala a dobře držela.
Pampeliškové víno
2 l květů (asi 1 kg) svaříme krátce ve 4 l vody.
Necháme 24 hodin stát. Potom procedíme přes látku, znovu přivedeme do varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout.
Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme
- 1 dkg droždí,
- 20 kuliček jalovce,
- na špičku nože mletý zázvor,
- kůru z celého, dobře omytého citronu,
- 2 kolečka celého citronu,
- hrst hrozinek,
- trošku pomerančové kůry,
- kůrku až dvě (tmavé) chleba.
Kvasíme asi 8 týdnů a pak stáčíme do láhví.
Fíkové víno
1 kg fíků pokrájíme na kousky a dáme do nádoby.
Svaříme 0,8 kg pískového cukru se 3 l vody a vlažné nalijeme na fíky. Přidáme 1 dkg droždí, 1 dkg kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem.
Dáme ke zdroji tepla a každý den nádobu promícháme. Po 14 dnech stáhneme víno hadičkou do jiné sklenice a převázané dáme do chladna.
Asi po 4 až 6 týdnech stáčíme do láhví.
Kukuřičné víno
0,5 kg pročištěné drcené kukuřice (nebo kukuřičného šrotu) vysypeme do čtyřlitrové láhve a přidáme roztok 1,5 kg pískového cukru v potřebném množství vody tak, aby se použitá láhev doplnila.
Roztok převaříme a necháme zchladnout. Přidáme 2 dkg droždí. Ovážeme celofánem, který propícháme špendlíkem.
Necháme 10 dnů v klidu stát. Potom scedíme přes plátno a do tekutiny přidáme karamel. Promícháme, stáčíme do láhví a necháme asi 5 dní stát. Pak můžeme konzumovat.
Pelyňkový vermut
V jakémkoliv dokvašeném vínu (šípkovém, trnkovém) necháme vylouhovat směs tohoto koření:
- 12 g sušeného pelyňku
- 8 g zeměžluči
- 16 g pomerančové kůry
- 10 g puškvorce
- 2 g skořice
- 1 g hřebíčku
- 1 g koriandru
- 20 g utlučených hořčičných semínek
- půl lusku vanilky
Vložíme do řídkého látkového sáčku a ponoříme do připraveného vína asi do třetiny shora, necháme vylouhovat 3 až 4 týdny.
Množství koření stačí na 10 l vína.
Václav Kupka, Schořov