Vybrali jsme ty nejtypičtější nebo nejkurioznější recepty. Soudě podle návodů, s trochou nadsázky můžeme tvrdit, že víno se dá vyrobit prakticky z čehokoliv. Ve svém dopise to ostatně poznamenala Lenka Tobišková z Kostelce nad Orlicí:

„Moje babička připravovala tato vína: jablečné, jablečné s muškátovou trestí, hruškové, hruškové s jablky, rybízové z rybízu bílého, červeného a černého odděleně nebo ve směsi, angreštové zvlášť z černých nebo žlutých odrůd nebo ze směsí obou, rybízové s menším množstvím angreštu, třešňové, višňové, višňové s třešněmi, švestkové z pravých švestek i pološvestek, borůvkové, ostružinové, ostružinové s malinami, malinové, šípkové i hroznové."

Osvěžující víno z instantní kávy

  • 2 polévkové lžíce instantní kávy
  • 250 g rozinek
  • 1 kg cukru
  • 1 kávovou lžičku kyseliny citronové
  • 5 g kvasnicových živin
  • univerzální vinné kvasinky

Kávu, cukr a kyselinu citronovou dáme do větší nádoby, přidáme nasekané rozinky a zalijeme 2,5 l vroucí vody. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme vychladnout. Potom přidáme 2 l studené převařené vody, kulturu kvasinek a živiny, přikryjeme a po pět dní pravidelně promícháváme.

Poté scedíme do demižonu (5 l) a dolijeme po spodní část hrdla převařenou vodou, nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme vykvasit.

Když je víno stabilní, stočíme je do láhví. V letních dnech je velmi osvěžující.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Chlebové víno

  • 300 g chlebových kůrek
  • slupky ze 3 jablek
  • 1300 g cukru
  • dobře očištěnou kůru z 1 pomeranče
  • vinné kvasinky (např. Portské)
  • živnou sůl pro kvasinky

Do čisté pětilitrové láhve vložíme chlebové kůrky, přidáme omyté jablečné slupky a pomerančovou kůru.

Vše zalijeme svařeným a vychladlým roztokem cukru a vody (3,5-4 l vody), doplníme rozmnoženými kvasinkami a živnou solí.

Láhev uzavřeme buď jen celofánem, nebo použijeme kvasnou zátku. Necháme kvasit až dva měsíce.

Víno z květů černého bezu

Převaříme 3 l vody s rozpuštěným 1,20 kg cukru a necháme vychladnout.

Přidáme 6 až 10 nepraných květů černého bezu a citron pokrájený na plátky (bez jader, ty hořknou), převážeme celofánem a dáme za okno (babička dávala na kredenc).

Necháme šest týdnů kvasit a pak slijeme do láhví a uložíme do chladna a do temna. S ledem chutná jako cinzano.

Eva Pašková, Třemošná u Plzně: „Babiččin recept používám víc než 30 let.“

Rajčatové víno

  • 1 kg rajčat
  • 3 l vody
  • 0,16 g živné soli
  • 60 g cukru pro první dávku
  • 180 až 200 g cukru pro druhou dávku

Zralá rajčata omyjeme, rozmačkáme, šťávu vylisujeme a hned přelijeme do kvasné nádoby. Neředíme! Do šťávy přidáme vzklíčené kvasinky, živnou sůl, první dávku cukru, přikryjeme a necháme zkvasit 2 až 3 dny.

Za míchání pak vsypeme druhou dávku cukru, nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v klidu kvasit.

Zpozorujeme-li za dva až tři dny na dně usazený cukr, promícháme.

Po vykvašení stočíme z kvasnic, necháme dva dny ustát a plníme do láhví.

Rýžové víno

  • 130 g rýže
  • 0,8 l vody
  • 330 g cukru
  • 1/2 lusku vanilky
  • 1/2 citronu
  • 0,21 g živné soli

Rýži přebereme, několikrát propláchneme ve studené vodě a po okapání vysypeme do kvasné nádoby.

Zvlášť si připravíme roztok vody s cukrem, který povaříme s vanilkou a po vychladnutí do něj přidáme oloupaný citron bez jader, živnou sůl a vzklíčené kvasinky. Tímto roztokem rýži přelijeme a ponecháme ji v nádobě uzavřené kvasnou zátkou vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do láhví.

Petr Fiala, Zdemyslice

Výroba domácích ovocných vín

Vína vyrábím z rybízu (červeného, bílého, černého), ostružin, višní, bezinek, josty, trnek, angreštu, hrušek a jablek. Používám krystalový cukr (nejlépe hrubozrnný).

Zákvas

Směs 1 l vody, 0,25 kg cukru, 3 dcl ovoce (červený rybíz v prostředí teplém 20 až 25 °C nebo za oknem na sluníčku) začne za 14 dní kvasit. Při výrobě dalšího druhu vína použiji jako zákvas 2 až 3 dcl rozkvašeného ovoce z předchozí výroby vína.

10 l vína

Vyrábím z ovoce postupně, jak dozrává. Ke kvašení používám desetilitrový demižon.

Začínám rybízem, nejlepší je směs červeného a černého v poměru 2:1.

  1. V nádobě s vodou rybíz odstopkuji a opláchnu 3 l bobulí. Použitou vodu přecedím přes silonovou tkaninu a naliji s ovocem do kvasné nádoby.
  2. Ve vodě rozpustím 2 kg cukru, roztok naliji do tří čtvrtin objemu nádoby (při bouřlivém kvašení by nádoba přetekla), přidám asi 2 dcl ovocného zákvasu, řádně promíchám. Dolévaná voda musí být vlažná.
  3. Uzavřu silonovou tkaninou a dám do teplého prostředí (asi 20 až 30 °C). Do týdne začne kvasný proces.
  4. Po šesti týdnech nálev přecedím, abych ho zbavil ovoce, doplním asi 0,4 až 0,6 kg cukru rozpuštěného ve vlažné vodě, nádobu doliji asi 20 cm od vrcholu a uzavřu ji silonovou tkaninou.
  5. Po několika dnech se na povrchu objeví bílý pásek, což je známka, že kvašení pokračuje a trvá 30 až 40 dní.
  6. Čistý nálev hadičkou přetáhnu, abych jej zbavil kalu u dna, víno vrátím do čistého demižonu, který zazátkuji a nechám v klidu do konce roku. Pak víno postupně stáčím ke konzumaci.

Výroba vín z jádrovin

Do klasicky vyrobeného odkaleného moštu přidám

  • nanejvýš 10 % vody,
  • 2 dcl zákvasu z posledního vyrobeného vína,
  • cukr asi 1,6 až 2 kg dle cukernatosti použitého ovoce.

Ostatní postup je stejný jako u bobulovin.

Vína v ročním množství 100 až 150 l vyrábím z plodů zahrádky již více než 35 let, víno mívám suché či polosuché a s alkoholem 13 až 16 %, (jeho výše závisí na cukernatosti ovoce nebo na množství přidaného cukru).

Vína také vzájemně mísím, čímž získávám jiné chutě i jiné barvy.

Karel Grubner, Liberec

Šípkové víno

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 3 l vody
  • 80 dkg cukru
  • kvasinky

Šípky opláchneme, případně rozdrtíme, dáme je do demižonu, zalijeme vlažným

Ze zkvašených šípků lze s přídavkem čerstvých nebo sušených šípků připravit víno ještě jednou.

nálevem z vody svařené s cukrem, přidáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou.

Po třech až čtyřech týdnech víno stáhneme do čisté nádoby, necháme dokvasit a pak teprve plníme do láhví.

Víno z lipového květu

  • 3 hrsti lipového květu (i sušeného)
  • 1 kg cukru svařeného ve 4 l vody (nebo část cukru nahradíme medem)
  • 1 citron
  • vinné kvasinky

Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jadérek.

Vychladlou směs pak nalijeme do kvasné nádoby, přidáme kvasinky a necháme týden kvasit.

Láhev uzavřeme gázou. Po týdnu přecedíme a buď dáme dokvasit do nádoby s kvasnou zátkou, nebo je-li kvašení ukončeno, stočíme do láhví.

Víno můžeme ihned konzumovat.

Jaromíra Šlampová, Koryčany

Devatero pro výrobu domácího vína

Je mi přes sedmdesát a od klukovských let sbírám recepty. Mám i recepty na domácí vína. Některé jsou hodně staré a tím pádem i vyzkoušené. Vždyť za mého mládí se při draní peří, o masopustu i při jiných příležitostech nic jiného nepilo − a jak to chutnalo.

  1. Pokud vyrábíme jakýkoliv druh ovocného vína, ovoce musíme dobře očistit a oprat.
  2. Vodu používáme převařenou.
  3. Kvasinky koupíme v drogerii (ale ne ve všech je prodávají) nebo v prodejných zahrádkářského svazu.
  4. Kvasinky nejsou nutné, na 10 l obsahu stačí 4 až 5 tmavých kůrek chleba.
  5. Ovoce je dobré nechat ve vodě rozvařit na kaši. Směs dobře promícháme a po 2 až 3 dnech dáme do demižonů.
  6. Nádoby neplníme až po okraj, protože obsah při kvašení vzlíná.
  7. Pokud použijeme kvasnou zátku, hadička musí být dostatečně nad hladinou, aby se neucpávala.
  8. Konec kvašení poznáme podle toho, že je hmota u dna a kvasná zátka v klidu.
  9. Víno v láhvích ukládáme vždy naležato, aby zátka nevysychala a dobře držela.

Pampeliškové víno

2 l květů (asi 1 kg) svaříme krátce ve 4 l vody.

Necháme 24 hodin stát. Potom procedíme přes látku, znovu přivedeme do varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout.

Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme

  • 1 dkg droždí,
  • 20 kuliček jalovce,
  • na špičku nože mletý zázvor,
  • kůru z celého, dobře omytého citronu,
  • 2 kolečka celého citronu,
  • hrst hrozinek,
  • trošku pomerančové kůry,
  • kůrku až dvě (tmavé) chleba.

Kvasíme asi 8 týdnů a pak stáčíme do láhví.

Fíkové víno

1 kg fíků pokrájíme na kousky a dáme do nádoby.

Svaříme 0,8 kg pískového cukru se 3 l vody a vlažné nalijeme na fíky. Přidáme 1 dkg droždí, 1 dkg kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem.

Do zbytku fíků dáme totéž do na počátku a vyrobíme stejným způsobem druhák.

Dáme ke zdroji tepla a každý den nádobu promícháme. Po 14 dnech stáhneme víno hadičkou do jiné sklenice a převázané dáme do chladna.

Asi po 4 až 6 týdnech stáčíme do láhví.

Kukuřičné víno

0,5 kg pročištěné drcené kukuřice (nebo kukuřičného šrotu) vysypeme do čtyřlitrové láhve a přidáme roztok 1,5 kg pískového cukru v potřebném množství vody tak, aby se použitá láhev doplnila.

Roztok převaříme a necháme zchladnout. Přidáme 2 dkg droždí. Ovážeme celofánem, který propícháme špendlíkem.

Necháme 10 dnů v klidu stát. Potom scedíme přes plátno a do tekutiny přidáme karamel. Promícháme, stáčíme do láhví a necháme asi 5 dní stát. Pak můžeme konzumovat.

Pelyňkový vermut

V jakémkoliv dokvašeném vínu (šípkovém, trnkovém) necháme vylouhovat směs tohoto koření:

  • 12 g sušeného pelyňku
  • 8 g zeměžluči
  • 16 g pomerančové kůry
  • 10 g puškvorce
  • 2 g skořice
  • 1 g hřebíčku
  • 1 g koriandru
  • 20 g utlučených hořčičných semínek
  • půl lusku vanilky

Vložíme do řídkého látkového sáčku a ponoříme do připraveného vína asi do třetiny shora, necháme vylouhovat 3 až 4 týdny.

Množství koření stačí na 10 l vína.

Václav Kupka, Schořov