bilkoviny jsou jak v těhotenství tak při kojení důležité

Domácí výroba jogurtu; jogurtové lívance, zmrzlina, polévky

K mlsání se hodí jakýkoliv jogurt, i ten, který hýří konzervačními látkami a pasterizačními přísadami. Kdo chce jogurt jíst pro zdraví, měl by vybírat takový, který obsahuje živé kultury a fermenty.

Zvolíme tedy jogurt bílý s přiměřeným obsahem tuku, s nápisem, že obsahuje živé kultury. Do jogurtu můžeme pochopitelně přidat čerstvé ovoce nebo lžičku marmelády či medu.

Milovníci slaných chutí zase přidají česnek, křen, koření, nebo také vlákninu či ovesné vločky.

Proč je jogurt zdravý?

  • Obsahuje mléčný tuk (od 0,5 do 10 %), vápník a fosfor, vitamin B2, B5 a B12, vitamin A i magnesium.
  • Jogurt je vhodný pro ty, kteří nesnášejí laktózu (mléčný cukr), pomáhá zabraňovat střevní infekci.
  • Při léčbě antibiotiky jogurt napomáhá obnově střevní flóry.
  • Spolupůsobí i jako prevence onemocnění tlustého střeva a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. 
  • V létě je dobrý na sluníčkem spálenou kůži a může zmírnit i tak nepříjemnou vadu, jakou je zápach z úst.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Trocha historie

V některých částech světa patří jogurt do jídelníčků už mnoho tisíciletí. Bohu ho prý obětovali bibličtí patriarchové Abraham a Mojžíš. Znali ho egyptští faraonové a v Indii byl a dodnes je potravinou bohatých i velmi chudých lidí, dalo by se říci, že patří k národním pokrmům.

Neobejdou se bez něj středomořské a balkánské kuchyně. Mnoho národů si ho natolik vážilo, že si nevěsty s sebou do nového domova odnášely kultury k výrobě jogurtu jako součást věna.

Domácí výroba jogurtu

Pro výrobu jogurtu, kefíru, acidofilního mléka a dalších kysaných výrobků jsou hlavní ušlechtilé mléčné bakterie. Mléko obsahuje vedle bílkovin a tuků též mléčný cukr − laktózu, hlavní potravu mléčných bakterií. Jejich přičiněním se laktóza přeměňuje na kyselinu mléčnou, která dává kysaným výrobkům charakteristickou chuť.

(Přeměnou mléčného cukru se také snižuje kalorická hodnota potraviny a zvyšuje se stravitelnost přítomných mléčných bílkovin. Některé jogurty však výrobci pro lepší chuť doplní nevykvašenou laktózou, čímž efekt zmíněné přeměny sníží.)

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jogurt lze vyrobit z mléka kravského, kozího, velbloudího, ovčího, bůvolího i kobylího.

K domácí přípravě jogurtu je třeba zajistit teplotu 42 °C, proto je nejlepší použít jogurtovač nebo termobox.

  1. Litr chladného mléka smícháme s 3 až 5 polévkovými lžícemi odstředěného sušeného mléka (Eligo) a dobře promícháme.
  2. Mléko zpasterizujeme, a to zahřátím na 95 °C po dobu 2 až 3 minut.
  3. Pak je ochladíme ve studené vodě na teplotu 48 °C, přidáme jedno balení jogurtové sušené kultury nebo dvě polévkové lžíce dříve připraveného neochuceného jogurtu a promícháme.
  4. Kultivujeme po dobu 4 až 5 hodin výše uvedeným způsobem.

Hotový výrobek uložíme na 12 hodin vychladit do ledničky.

Smetanový zákys

K výrobě zákysu se hodí mléko plnotučné, polotučné, ale i sladká smetana. Čím je mléko tučnější, tím je výrobek lahodnější.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Před spotřebou oddělíme dvě lžíce smetanového zákysu, jako základ pro výrobu další dávky.

Do 1 litru pasterizovaného mléka s pokojovou teplotou 21 až 23°C vsypeme obsah sáčku sušené kultury a rozmícháme.

Kulturu necháme působit v klidu, nejlépe v uzavřené nádobě po dobu 16 až 20 hodin. Potom zákys vychladíme.

Můžeme ho podávat samotný, coby lahodný osvěžující nápoj, nebo ho použijeme jako zálivku na zeleninové saláty.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Studená okurková polévka

Potřebujeme 

  • 0,5 kg salátových okurek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • kelímek bílého jogurtu
  • kelímek zakysané smetany
  • sůl a mletý pepř
  • petrželku

Jak na to 

Česnek rozetřeme se solí, oloupané okurky nakrájíme na tenká kolečka, přidáme usekanou petrželku a další přísady, promícháme a necháme proležet v ledničce.

Jogurtová polévka

Potřebujeme 

  • 500 g bílého jogurtu
  • 500 ml podmáslí
  • 1 červenou chilli papričku
  • 1 velkou žlutou papriku
  • 1 červenou cibuli
  • 10 oliv plněných papričkami
  • sůl
  • cukr
  • mletý pepř
  • mletou sladkou papriku
  • 1 lžičku sekané řeřichy nebo pažitky
  • 4 plátky bílého chleba

Jak na to 

Chilli papričku omyjeme a po délce rozřízneme, vybereme z ní zrníčka a lusk nadrobno nakrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a rozkrájíme na tenké prstýnky.

Plněné olivy pokrájíme na tenké plátky.

Bílý jogurt dohladka rozšleháme s podmáslím a všechny přísady dobře promícháme.

Podle chuti polévku osolíme, okořeníme mletým pepřem a sladkou paprikou, přidáme špetku cukru a necháme vychladnout.

Jablkové lívanečky s jogurtem

Potřebujeme 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 0,25 l mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 300 g jablek
  • sůl
  • tuk na pečení
  • moučkový cukr
  • mletou skořici na posypání
  • ovocný sirup na podlití

Jak na to 

Mléko rozšleháme s jogurtem, prosátou moukou s kypřícím práškem, cukrem, vejci a solí, přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a promícháme.

Těsto vkládáme naběračkou do vymaštěného lívanečníku a po obou stranách upečeme lívanečky. Posypeme je moučkovým cukrem promíchaným se skořicí a na talířích polijeme ovocným sirupem.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jogurtové lívance s banánem

Potřebujeme

  • 1 bílý zakysaný jogurt
  • 1 kelímek (od jogurtu) polohrubé mouky
  • 1 lžíci celozrnné mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Jak na to 

Ze surovin umícháme těsto a na pánvi pomaštěné máslem upečeme velké lívance.

Náplň

Banán podélně rozkrojíme na čtvrtky. Do každého lívance vložíme podélnou čtvrtku banánu a lívance stočíme do ruličky. Lívance jsou sladké a přesto bez cukru a umělých sladidel.

Lilek smažený s jogurtem

Potřebujeme 

  • 2 lilky
  • olej
  • hladkou mouku
  • 3 stroužky česneku
  • sladkou papriku
  • sůl
  • 2 jogurty

Jak na to 

Lilky oloupeme, pokrájíme na plátky a posolíme. Za chvíli je obalíme v mouce a prudce osmažíme. Osmažené lilky potřeme částí česneku utřeného se solí. Složíme je na sebe a přikryjeme miskou. Zaležené plátky po chvíli rozložíme na mísu.

Jogurty rozmícháme se zbylým česnekem, osolíme a nalijeme na lilky. V kastrolku nahřejeme 2 až 3 lžíce oleje, přidáme trochu sladké papriky a směsí pokapeme povrch jogurtu. Podáváme s čerstvým chlebem.

Kuřecí paličky s jogurtem

Potřebujeme

  • 8 kuřecích paliček
  • větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g bílého jogurtu
  • zázvor
  • kmín
  • skořici
  • sušenou chilli papričku
  • kokosové mléko
  • citronovou šťávu

Jak na to 

Na trochu tuku dáme kuřecí paličky, cibuli, česnek a zázvor. Přidáme jogurt, vše dobře promícháme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.

Mezitím krátce opražíme koření – kmín, chilli papričku, skořici. Směs koření přidáme do kokosového mléka, kterým zalijeme kuřecí paličky a vše ještě krátce povaříme.

Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jogurtové misky s ovesnými vločkami a ovocem

Potřebujeme 

  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 jablka
  • meruňky nebo jiné ovoce
  • kelímek bílého jogurtu

Jak na to 

Vločky vložíme na rozehřáté máslo a osladíme cukrem. Za stálého míchání je opražíme dozlatova. Smícháme je s oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky nebo jiným ovocem.

Směs vložíme do kompotových misek a přelijeme rozmíchaným jogurtem.

Jahodová jogurtová zmrzlina

Potřebujeme 

  • 450 g jahod
  • 4 lžíce medu
  • 500 g bílého jogurtu
  • vanilkovou tresť
  • citronovou šťávu

Jak na to 

Rozmixujeme jahody, med, citronovou šťávu a vanilkovou tresť. Do pyré vmícháme jogurt.

Směs přendáme do plastové nádoby a mrazíme ji 4 až 6 hodin. Pak několikrát zhruba po hodině směs ruční metlou promícháme.

 

Autoři receptů a fotografií: Jitka Vlachová, Olga Valentová a archiv

Akční letáky