Tradiční britská worcesterová omáčka je oblíbenou přísadou na vaření, kterou využívá nejedna hospodyně. Jedná se o tekuté koření jemně pálivé chuti s charakteristickým aroma. Sytě černá omáčka se používá k dochucování dušeného masa, zvěřiny, bifteků, ryb, salátů nebo i majonézy, a to již více než 180 let. Málokdo ale ví, že si ji velice snadno lze vyrobit i doma.

Fermentovaná omáčka pocházející z Worcestershiru

Tato omáčka pochází z anglického hrabství Worcestershire, v našich končinách se jí neřekne jinak než „worcestr“ nebo „worcestrová omáčka“. Za její autory jsou považováni chemici John Wheeley Lea a William Henry Perrins, kteří založili společnost Lea & Perrins, která vyrábí i mnoho dalších omáček dodnes.

Sud zapomenutý ve sklepě

Kdysi přišel za oběma zmíněnými muži Lord Sandys s prosbou, aby se pokusili vytvořit omáčku, na které si několikrát pochutnával v Bengálsku, kde působil jako guvernér.

Chemici tehdy do sudu naložili směs zeleniny, koření a ryb a celým jejich obchodem se tak linul nepříjemný odér. Proto sud později umístili do sklepa. A protože na něj jaksi zapomněli, objevili ho až po dvou letech při úklidu. Byli neskutečně překvapeni, jakou má omáčka chuť a silnou pronikavou vůni. A tak se rozhodli, že ji budou prodávat a sklidili neskutečný úspěch a zájem.

Ohlas měl worcester po celém světě

Opravdu tehdy netrvalo dlouho a fermentovaná worcestrová omáčka se stala hitem a základem hned několika pokrmů po celé Británii. Ovšem popularita byla tak obrovská, že brzy přesáhla břehy ostrovního státu.

Například do New Yorku byla dopravena první várka s touto omáčkou v roce 1839. Dodnes je receptura chráněna a nebyla nikdy zveřejněna, ale v každém případě je jasné, že originál obsahuje ječný sladový ocet, bílý ocet, cukr, sůl, melasu, ančovičky, extrakt z tamarindu, česnek, cibuli a další koření spolu s dalšími tajnými ingrediencemi. Doba zrání je 18 měsíců.

Zdravá domácí verze omáčky

Nejprve udělejte ze 4 polévkových lžic mouky a trochy sádla jíšku, kterou podlijte vodou nebo vývarem z kostí a poté osolte. Přidejte 50 g oddenku kurkumy, 20 g bílého pepře, 20 g koriandru, 10 g nového koření, 10 g hořčičných semen, 10 g kmínu, 10 g červené mleté papriky a 10 minut povařte. Následně vše přeceďte a ochuťte trochou citronové šťávy. Podle chuti můžete přidat i trochu cukru.

K čemu omáčku používat

Worcestrová omáčka dodá jídlu sladkou, slanou i kyselou chuť, a právě to z ní činí univerzální a jedinečné dochucovadlo. Velmi často se používá na steaky, a to hlavně v Británii. Stejně tak se její chuť výborně pojí s rybami a zeleninou a také je vhodná na dochucení mnoha druhů polévek, salátů či dipů. A dokonce může být i zajímavou přísadou některých nápojů, nejznámějším je Bloody Mary.

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.zkvaseno.cz, www.az-recepty.cz