Vlastnoručně vyrobené lahodné pokušení udělá radost nejen na Valentýna, sladký projev lásky potěší blízké i při jiných příležitostech. Jestli vás už nudí rolády, koláče a klasické dorty, zkuste změnu a vyrobte srdíčkový dort.

Vyberte oblíbený recept

Než začnete s přípravou dortu, rozmyslete si, jaké typ zákusku chcete připravit. Zvolte nejlepší recept, k valentýnskému dni je jako stvořený například Red Velvet Cake. Nikdy nezklamou také recepty s čokoládou, nebojte se zkusit třeba oblíbené Míša řezy ve tvaru dortu. Připravte si všechny potřebné suroviny a pusťte se do přípravy.

První způsob: Okrájejte korpus

Jednodušeji to už nejde, na přípravu srdcového dortu potřebujete jenom jeden upečený korpus v základním tvaru kruhu, kus alobalu a nůž na krájení. Upečte korpus podle vybraného návodu, většina předpisů pro dorty počítá s klasickým rozměrem formy 24 cm. Hotový výrobek nechte asi 10 minut zchladnout a vyklopte nejlépe na chladící mřížku. Až dort zcela vychladne, přemístěte ho na pracovní plochu.

Pokud máte vrchní stranu dortu vypouklou, lehce ho seřízněte a nechte převrácený rovnou spodní stranou nahoru. Vezměte alobal, přeložte ho na půl a upravte podle rozměrů korpusu. Vystřihněte tvar půlky srdce, rozložte a umístěte na dort. V případě potřeby upravte velikost srdce z alobalu tak, aby zakrývalo dort v co nejvyšší možné míře. Podle vzniklé šablony odkrojte přebytečné části korpusu a srdce je na světě. Zbytky těsta nevyhazujte, rozdrobíte je později do krému. Pak už korpus rozřežte, promažte zvoleným krémem nebo marmeládou a ozdobte.

Druhý způsob: Sestavte srdce

Na výrobu srdcového dortu budete tentokrát potřebovat korpusy dva, jeden čtvercový a druhý kruhový. Pokud doma nemáte čtvercovou formu, vystačíte si i s dvěma kruhy, jeden dort upečte ve formě o průměru 24 cm, na druhý použijte menší formu (přibližně 16 cm). V případě nouze jako menší forma poslouží i malý hrnec s rovným dnem, kterému nevadí pobyt v troubě. Na menší dort použijte polovinu surovin z předpisu na klasický dort. Pak už stačí hrnec pořádně vymazat, vysypat moukou a můžete péct. Menší korpus se bude péct asi o 5 minut méně, přesvědčte se špejlí, že je dostatečně upečený.

Upečené a vychladlé korpusy přemístěte na pracovní plochu a začněte vytvářet srdce. Malý korpus rozdělte na poloviny, větší kruhový korpus ořízněte ze čtyř stran tak, aby vznikl čtverec. Jako měřítko klidně použijte půlku malého korpusu. Všechny části korpusu dobře očistěte nožem a srovnejte případné nerovnosti, nezapomeňte upravit i výšku, aby k sobě jednotlivé díly přesně pasovaly. Přiložte obě poloviny kruhu ke čtvercovému korpusu a vznikne srdce. Následně promažte krémem a spojte jím i jednotlivé části, pod vrstvou krému nebo polevou nebudou spoje vidět. Nakonec dort dotvořte podle konkrétního receptu.