obrázek z archivu ireceptar.cz

Dort ze švestkového těsta

Sladký a jemný tvarohový sýr ricotta lze použít k přípravě omáček, ochutit jím těstoviny, maso, ovoce, zeleninu. Výborný je i samotný, třeba s pečivem. Také může být základem ozdobného krému na moučník. Vyzkoušejte ho na dortu ze švestkového těsta.

Sušené švestky, třtinový cukr, ricotta...

Na 10 porcí potřebujeme

  • 140 g sušených švestek
  • 150 ml vroucí vody
  • 55 g másla
  • 140 g světlého třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • mleté kakao
  • 250 g sýru ricotta
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce moučkového cukru

Jak na to

  1. Švestky zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 30 minut máčet.
  2. Z měkkého másla vyšleháme krém a zašleháme do něj cukr. Švestky rozmixujeme i s vodou na hladkou kaši, spolu s vanilkovým extraktem  je šleháme s krémem, dokud se nespojí. Postupně zašleháme vejce.
  3. obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Doba přípravy: 25 minut plus 30 minut máčení, tepelná úprava 25 minut

    Obě mouky, tedy polohrubou a celozrnnou, kypřicí prášek a 4 lžíce kakaa prosejeme do směsi.
  4. Suché přísady důkladně smísíme s tekutými a jemné těsto přelijeme do vymazané dortové formy o průměru 20 cm s komínkem uprostřed a kapacitou 900 ml.
  5. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn stupeň 4), dokud dort nebude na dotek pevný. Necháme ho 10 minut chladnout a pak jej vyklopíme.
  6. Připravíme si krém na zdobení: Ricottu propasírujeme přes cedník do mísy. Přidáme vanilkový extrakt a moučkový cukr a krém ušleháme.
  7. Krémem rovnoměrně dort ozdobíme. Přes sítko ho poprášíme troškou kakaa a ihned podáváme.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Víte, že sýr ricotta patří mezi starobylé italské lahůdky?

Historie ricotty sahá do dob starověkého Říma, jeho název pochází z latinského recocta, které vystihuje základní prvek výrobního postupu. Krémový tvarohový sýr vzniká převařením zakysaného mléka. Italská ricotta se vyrábí solením a vysušováním tvarohu, její sicilská verze se peče, jinde udí. Existují též ovčí a kozí ricotty, sýr vyrábějí v Řecku, Švýcarsku, Francii, Španělsku, Portugalsku.

Akční letáky