Menu

Moka likérČokoládové flameriDomácí rafaeloSušenky z ovesných vločekBroskvová šarlotaMedový koláč s pistáciemiOřechové řezy z kompotového těstaKřupavé cihličky s čokoládovými polevamiAcido moučníkPečený sladký banánNepečené ořechové řezySmetanové karamelkyMedové trubičkySmažené švestky s marcipánem

Moka likér

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 ml silné černé kávy
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 500 ml tuzemského rumu

Žloutky s cukry utřeme do hustého krému. Slazené mléko v plechovce ohřejeme ve vodní lázni a postupně je vmícháme do žloutkové směsi.

Poté do ní dobře vmícháme kávu a tuzemský rum, likér nalijeme do pečlivě vymyté láhve a vychladíme.

Milena Novotná, Olešnice

Čokoládové flameri

  • 500 ml mléka
  • sůl
  • 70 g krupice
  • 40 g cukru
  • 50 g hořké čokolády

na ozdobu

  • šlehačka
  • čokoládové hoblinky
  • vaječný koňak nebo sirup

Mléko se špetkou soli přivedeme k varu, za stálého míchání do něj nasypeme tenkým pramínkem krupici a cukr a vše vaříme do zhoustnutí (asi 5 minut).

Do zhoustlé směsi vmícháme drobně nakrájenou hořkou čokoládu a vše mícháme, až se čokoláda rozpustí. Směs nalijeme do tvořítek vypláchnutých studenou vodou a necháme ji ztuhnout.

Ztuhlé tvary vyklopíme z tvořítek a ozdobíme je šlehačkou, hoblinkami čokolády a přelijeme vaječným koňakem nebo sirupem.

Pavel Karas, Olomouc

Domácí rafaelo

  • 200 g kokosu
  • 4 střední jablka
  • 4 lžíce medu
  • 200 g hrozinek
  • kokos na obalení

Jablka vykrájíme a oloupeme, nakrájíme je na kostky nebo je nastrouháme a za stálého míchání je podusíme.

Do rozdušených jablek přidáme med a kokos, směs dobře promícháme, aby byla vláčná, a tvarujeme z ní kuličky.

Do každé zabalíme rozinku, kuličky obalíme v kokosu a necháme je oschnout. Můžeme je také vkládat do papírových košíčků.

Eva Mikysková, Třebíč

Broskvová šarlota

  • 1 velký broskvový kompot
  • 20 g (sáček) mleté želatiny
  • 200 ml mléka
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 ml smetany na šlehání
  • dortové želé (stačí 1/4 sáčku)

Broskvový kompot scedíme, tři broskve necháme na ozdobu, ostatní nakrájíme na kousky. Želatinu rozpustíme podle návodu v mléce, vymazanou dortovou formu vyložíme větší částí cukrářských piškotů, ostatní nakrájíme na kousky.

Tvaroh utřeme s oběma cukry a citronovou šťávou, vlažnou želatinu promícháme s utřeným tvarohem, vmícháme nakrájené broskve (tvaroh i broskve mají mít pokojovou teplotu, aby želatina nezačala rychle želírovat), zbylé piškoty a nakonec ušlehanou smetanu.

Směs dáme do dortové formy, uhladíme povrch a necháme v chladu ztuhnout. Povrch ozdobíme broskvemi a potřeme čirým dortovým želé připraveným podle návodu.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Medový koláč s pistáciemi, mandlemi, lískovými ořechy, fíky...

  • 150 g pistácií
  • 150 g loupaných mandlí
  • 175 g sušených fíků
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných lískových ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky směsi drceného hřebíčku a badyánu
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 150 g medu
  • 150 g hnědého cukru
  • moučkový cukr na posypání

Pistácie, mandle, lískové ořechy, fíky nakrájené na čvrtky a rozinky dobře promícháme v míse se skořicí, směsí koření, kakaem a moukou.

Máslo, med a hnědý cukr mícháme v rendlíku na mírném ohni, až se vše důkladně spojí.

Z medové hmoty a suché směsi vypracujeme těsto, které nalijeme do kulaté formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uhladíme je lžící.

Koláč pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Ořechové řezy z kompotového těsta

  • 1 sklenice (700 ml) kompotu (švestky, ryngle, hrušky apod.) včetně šťávy
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 100 g vlašských ořechů

na polevu

  • šťáva z 1 citronu
  • 300 g moučkového cukru

Kompot rozmixujeme s cukrem, vejcem a olejem, přidáme mouku, jedlou sodu a nahrubo nakrájené ořechy. Vypracujeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, případně do nízké koláčové formy a upečeme je.

Upečený plát potřeme citronovou polevou připravenou z uvedených surovin rozmíchaných ve třech lžících horké vody. Polevu necháme ztuhnout, plát nakrájíme na kousky a dozdobíme.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Sušenky z ovesných vloček

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g ovesných vloček
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g másla nebo hery
  • 1 vejce

Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto a rukou z něj tvarujeme kolečka. Ta dáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě.

Upečené sušenky můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou nastavenou kouskem másla nebo stoprocentního tuku.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Křupavé cihličky s čokoládovými polevami

  • 60 g hery
  • sůl
  • 200 g moučkového cukru
  • po 1/2 lžičce mleté skořice a mletého badyánu
  • 2 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 100 g kukuřičných lupínků
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g čokolády na vaření

na ozdobení

po 50 g různých čokoládových polev (hořká, mléčná, bílá)

Heru nakrájíme na kostky a po změknutí ji utřeme se špetkou soli. Postupně pak do ní vmícháme cukr, skořici, badyán a vejce, aby vznikl hladký krém.

Do něj pak zapracujeme mouku s kypřicím práškem, kukuřičné lupínky, citronovou kůru a nadrobno nasekanou čokoládu.

Vzniklé těsto rozetřeme ve vrstvě silné asi 5 mm na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě vyhřáté na 175 °C (15—20 minut).

Cihličky můžeme zabalit do celofánu a převázat je zlatou nití jako drobný dárek.

Upečený vychladlý plát nakrájíme na proužky a každý pak jedním nebo oběma konci namáčíme do čokoládových polev, které jsme rozehřáli ve vodní lázni; polevy necháme ztuhnout na mřížce.

Luboš Dupač, Nesvačily

Acido moučník s čokoládovou polevou

  • 300 g polohrubé mouky
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 500 ml acidofilního mléka (kefíru, kyselého mléka)
  • 3 lžíce oleje
  • čokoládová poleva
  • ovoce na ozdobu

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, kakao, olej a acidofilní mléko. Směs dobře promícháme, napěníme šlehačem a vlijeme do dortové formy nebo pekáče vymazaného tukem a vysypaného moukou.

Moučník upečeme ve středně horké troubě (asi 30 minut), necháme zchladnout a přelijeme čokoládovou polevou. Povrch můžeme ještě posypat sekanými ořechy, kokosovou moučkou a ozdobit kouskem čerstvého nebo kompotovaného ovoce.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Pečený sladký banán

  • 2 banány
  • 2 lžičky medu
  • (pro dospělé i tuzemský rum)
  • šlehačka

Z banánů odkrojíme špičku a slupku z boku podélně nakrojíme, opatrně ji rozevřeme a mezi slupku a dřeň banánu nakapeme med (tuzemák). Slupku uzavřeme a celý banán pečlivě zabalíme do alobalu, aby med při pečení nevytekl.

Banán v alobalu zapečeme ve vyhřáté troubě 15—20 minut.

Hotové banány zbavíme alobalu, slupku rozevřeme, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Hana Bílá, České Budějovice

Nepečené ořechové řezy z dortových oplatek

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 50 g sladké smetany
  • 50 g ztuženého tuku
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 2 lžíce koňaku
  • 2 dortové oplatky
  • ořechy na ozdobu

na polevu

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk, směs dobře promícháme, přidáme do ní smetanu a koňak, opět vše promícháme a nakonec do směsi zapracujeme nasekané vlašské ořechy.

Téměř vychladlou náplň rozetřeme na dortovou oplatku, zakryjeme ji druhou oplatkou, kterou lehce zatížíme, a směs necháme ztuhnout.

Koláč nakonec nakrájíme na čtverce, které namočíme do čokoládové polevy (ingredience rozpustíme a promícháme ve vodní lázni) a ozdobíme čtvrtkou vlašského ořechu.

Magda Lakotová, Banská Bystrica

Smetanové karamelky

  • 125 g práškového cukru
  • 30 g margarínu
  • 15 g medu
  • 250 ml šlehačky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 30 g nasekaných ořechů
  • olej

Cukr zkaramelizujeme na mírném ohni, přidáme margarín, med, šlehačku, vanilkový cukr, kakao, nasekané ořechy a vše vaříme 8—10 minut.

Nádobu odstavíme z ohně a obsah rychle vlijeme do čtyřhranné formy vymazané olejem. Když směs začne tuhnout, nakrájíme ji nožem namočeným do studené vody na podlouhlé karamelky, které necháme ztuhnout a zabalíme do ozdobných papírků.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Medové trubičky se žloutkovým krémem

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g tekutého medu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce mléka
  • na špičku nože jedlé sody

na žloutkovou náplň

  • 150 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • hrst strouhaných vlašských ořechů

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme 2—3 hodiny odpočinout v chladu. Poté je tence vyválíme a z plátu vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Ta rozložíme po pěti kusech na plech vyložený pečicím papírem a rychle je upečeme.

Z ještě horkých koleček stáčíme přes držadlo vařečky trubičky.

Po vychladnutí jejich okraje namočíme do čokoládové polevy a trubičky naplníme žloutkovým krémem.

Příprava krému

Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do husté hmoty, do které po vychladnutí zašleháme máslo a strouhané ořechy.

Milena Novotná, Olešnice

Smažené sušené švestky plněné marcipánem

  • 20 ks sušených švestek
  • 200 g cukrářského marcipánu

na těstíčko

  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky

Švestky vypeckujeme, naplníme marcipánem, napícháme je na špejle jako jednohubky a necháme je vychladit.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem, přidáme sníh ze dvou bílků, vmícháme mouku a v tomto těstíčku obalujeme švestky. Ty pak osmažíme v rozehřátém oleji.

Věra Jedličková, Radonice

Foto Jiří Poláček a Shutterstock