Vdolek, či také dolek, je v českém kontextu sladký kulatý moučník z kynutého těsta, neplněný, navrchu mazaný medem, povidly či máslem, sypaný tvarohem, cukrem či skořicí. Nejčastěji se pekl na plechu nebo na plotně. Takové vdolky potkáte dnes na celé Moravě (v nejrůznějších velikostech) i v některých částech Čech.

Z oblasti jižních Čech ale zahájily vítězné tažení školními jídelnami vdolečky bavorské. Ty se nepečou, nýbrž smaží. Do jižních Čech se dostaly nejspíše opravdu z Bavorska, jako tamní Knieküchle. Nebo možná z Rakouska, kde se totéž pečivo nazývá Kiachl. Bavorské Knieküchle jsou příbuzné známějších německých Krapfen (koblih), ale vyznačují se velkým důlkem uprostřed, který se po usmažení plní džemem. Stejně, jako je to u „našich“ bavorských vdolečků. Zdá se tedy, že v bavorských vdolečcích se spojily skutečně původně bavorské Knieküchle, ale džem byl nahrazen povidly a doplněn tradičním českým doplňkem pečených vdolků – tvarohem.

Bavorské vdolečky

Těsto:

  • hladká mouka 250 g
  • cukr krupice 40 g
  • sůl špetka
  • instantní droždí 1/3 sáčku
  • žloutky 2 ks
  • máslo 40 g
  • mléko 100 ml
  • rum 1 lžíce
  • citronová kůra

Dále potřebujeme:

  • tuk na smažení (tradičně se vdolečky smažily na přepuštěném másle nebo na sádle, dnes se zpravidla používá olej)

Na potření:

  • povidla 100 g
  • tvaroh 250 g
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • cukr

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout tak, aby nepálilo. Mléko ohřejeme na teplotu cca 35 ⁰C, tedy aby nepálilo na kůži. Mléko, rum, máslo, žloutky a citronovou kůru společně prošleháme vidličkou.

V míse (nebo v nádobě robotu) smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Vlijeme směs žloutků a másla s ostatními přísadami. Vypracujeme hladké hebké těsto. V míse ho zakryjeme, aby neosychalo, a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka. Střed každého kolečka zmáčkneme, aby vznikl důlek. Vdolečky na fotografiích mají průměr 5 cm, z tohoto množství těsta jich je asi 30 ks. Vykrájené vdolečky necháme ještě 20 minut kynout.

Zatím ve vhodné nádobě rozehřejeme tuk na smažení. Vzhledem k tomu, že vdolečky musí být v tuku ponořené, je jeho spotřeba dosti vysoká, proto je lepší použít hlubší nádobu s malým průměrem dna, třeba rendlík nebo wok pánev, aby tuku nebylo potřeba tolik. Tuk by měl být ve vrstvě vysoké cca 5 cm.

Vykynuté vdolečky smažíme po obou stranách a odkládáme je na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Necháme je zchladnout.

Tvaroh vyšleháme se smetanou do hladkého krému, podle chuti osladíme. Vdolečky mažeme povidly a zdobíme tvarohovým krémem.