Chodské koláče

Potřebujeme

na těsto

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 60 g droždí
  • 250 g másla
  • 10 g soli
  • 6 žloutků
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • asi 400 ml vlažného mléka

na ozdobu

  • loupané a na plátky pokrájené mandle
  • rozinky máčené v rumu
  • směs vanilkového a moučkového cukru
  • smetanu
  • 1 vejce

na náplně

  • viz recepty na tvarohovou, makovou a povidlovou náplň

Pomůcky

  • 3 cukrářské zdobící pytlíky s úzkými 0,5 cm trubičkami na dolské koláče
  • 3 pytlíky s širším hvězdicovým zdobítkem na domažlické koláče

Jak na to

V trošce vlažného mléka s troškou mouky a cukru necháme vzejít droždí.

Do mísy s prosátou moukou přidáme žloutky a všechny suché přísady, máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto.

Během kynutí těsto dvakrát lehce promísíme (ulehčíme tím práci kvasinkám − z těsta tak unikne nahromaděný oxid uhličitý a provzdušní se).

Důkladně je propracujeme, aby bylo lesklé a na povrchu se tvořily bublinky, těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny.

Zatímco těsto kyne, připravíme náplně.

Tvarohová náplň

1,5 kg tučného měkkého tvarohu rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru, pěti lžícemi rumu a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný ze 3 bílků.

Maková náplň

200 g jemně umletého máku svaříme v 250 ml mléka s dvěma lžícemi rumu, dvěma lžícemi medu, lžící cukru a balíčkem vanilkového cukru. Náplň nakonec dochutíme čtyřmi čerstvě roztlučenými hřebíčky. Náplň by měla mít vláčnou konzistenci vhodnou ke zdobení.

Povidlová náplň

400 g švestkových povidel rozmícháme se čtyřmi lžícemi rumu a mletou skořicí. Pokud jsou povidla příliš hustá, naředíme je horkou vodou a rozmícháme s rumem a skořicí.

Vykynuté těsto poté rozdělíme na malé bochánky a na připravených pečicích papírech vymačkáme od středu ke kraji koláč, a to rukama nebo speciálním válečkem.

Okraje necháme trochu vyšší, natřeme je rozšlehaným vajíčkem a poté navršíme náplň, ozdobíme ji a koláče upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.

  • Dolské koláče

Na střed navršíme tvarohovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidlovou a makovou náplní různé ornamenty (asi 0,5 cm silné).

Dolské koláče hned po upečení poléváme smetanou a cukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Smetana a cukr vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udržuje dlouho vláčný.

  • Domažlické koláče

Zdobíme v pruzích, kdy mezi makovou a povidlovou náplň přijde vždy náplň tvarohová. Povrch koláčů zdobíme pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu.

František Kmoch, Jesenice

Chodské koblížky

Potřebujeme

  • 250 ml mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 30 g droždí
  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • sádlo na smažení
  • malinový džem s celými kousky malin

Jak na to

Ve vlažném mléce s cukrem necháme v míse vykynout droždí.

Uvařené, ještě teplé brambory nastrouháme najemno a na vále promícháme s prosátou polohrubou moukou, mírně osolíme, přidáme vzešlý kvásek a nakonec vejce. Vypracujeme hladké těsto.

Na pomoučeném válu z těsta vyválíme silnější placku. Z ní pak formičkou nebo obrácenou sklenkou vykrajujeme kolečka, která v pánvi osmažíme na rozpáleném sádle z obou stran dozlatova.

Hotové koblížky necháme okapat a trochu vychladnout na papírovém ubrousku, potřeme je malinovým džemem a podáváme.

Luboš Dupač, Nesvačily

Chodský mouřenín

Potřebujeme

  • 1 vejce
  • 15 g cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • sůl
  • po 1 lžičce kakaového prášku a škrobové moučky
  • tuk na vymazání formy
  • strouhané vlašské ořechy na posypání

Jak na to

V misce utřeme do pěny žloutek s 15 g cukru, polovinou vanilkového cukru a špetkou soli. Bílek ušleháme na tuhý sníh, smícháme se žloutkovou směsí a dáme do ohnivzdorné, tukem vymazané formy.

Posypeme kakaovým práškem promíchaným se škrobovou moučkou a vše zlehka obracením promícháme.

Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Mouřenín nabude. Hotový posypeme strouhanými ořechy.

Olga Štěpničková, Praha

Foto Jiří Poláček

Patenty

čli bramborové placky s povidly

Potřebujeme

  • Charakteristické pro chodskou kuchyni je široké využití brambor: Přidávaly se například i do chlebového těsta či do těsta na buchty, které pak vydržely déle vláčné.

    1 kg vařených brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo
  • švestková povidla

Jak na to

Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Osolíme je, přidáme mouku, vejce a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá válu.

Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme z něj kolečka, ze kterých vyválíme tenké placky (15 až 20 cm v průměru).

Placky opečeme nasucho na litinové plotně nebo na pánvi, omastíme sádlem, potřeme povidly, svineme jako palačinku a podáváme.

Nasucho upečené placky můžeme také dopéci v rendlíku na sádle dokřupava.

Vlasta Nováková, Oldřichov