Citronové dezerty: Sušenky k čaji a meringue koláč s lemon curd
13. 4. 2018

Citronové dezerty: Sušenky k čaji a meringue koláč s lemon curd

Až doteď jste si citron dávali maximálně do horkého čaje s medem? Pak se nechte přesvědčit, že se báječně hodí do dezertů, ale i do sušenek. Každé zakousnutí vás tak příjemně osvěží, což přijde vhod nejen v jarním období.

Citron se svou kyselostí dokáže dodat jídlům potřebný poslední tah k chuťové dokonalosti, ale nemusíte se bát na něm postavit sladkou tečku. Krom toho, že potěšíte své chuťové pohárky, dopřejete si porci vitaminu C, potřebný draslík a vápník. 

Citronové sušenky s mákem

Citronové sušenky jsou výborné k černému čaji.

  • 50 g hladké mouky
  • 50 polohrubé mouky
  • 80 g cukru krystal
  • 2 žloutky z vajec velikosti L
  • 2 polévkové lžíce nemletého máku
  • 1 čajová lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo zrníčka z vanilkového lusku)

Ve větší míse si smícháme suché suroviny: prosejeme mouku s jedlou sodou, přidáme sůl. V jiné misce promícháme žloutky s cukrem, olejem, citronovou kůrou, makovými semínky a vanilkovým extraktem (případně zrníčky z lusku), výslednou směs přilijeme k mouce a mícháme, dokud se vše nespojí. Vznikne nám těsto spíše sušší konzistence. Z něj pomocí dvou čajových lžiček dáváme malé bochánky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi sebou měly alespoň 5 cm. Pečeme 10 až 14 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, plech případně v průběhu otočíme v závislosti, jak rovnoměrně nám trouba peče. Sušenky sejmeme ještě teplé z plechu a necháme vychladnout na mřížce. 

Meringue koláč s lemon curd

Na těsto:

  • S nanášením sněhu si můžete vyhrát.250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystal
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g mandlové mouky (mandle rozemleté najemno)
  • 1 vejce velikosti M
  • 150 g změklého másla
  • špetka soli
  • lemon curd (recept zde)

Na meringue neboli bílkový sníh:

  • 100 g cukru krystal
  • 2 vychlazené bílky z vajec velikosti M
  • špetka soli

Na těsto si nejprve do velké mísy prosejeme obě mouky s oběma cukry a špetkou soli. Změklé máslo nakrájíme na kostky a přidáme k sypkým surovinám, prsty vypracujeme hladké těsto, ke kterému přidáme rozšlehané vejce, a zapracujeme dohladka. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.

Těsto vyválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše, vytvarujeme do kulaté formy o průměru 26 cm. Dno propícháme vidličkou, zatížíme pečicím papírem a zatížíme syrovými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, poté sundáme papír s fazolemi a dopečeme 10 minut. Necháme vychladnout a do korpusu navrstvíme lemon curd.

Na meringue neboli bílkový sníh si v čisté a suché míse vyšleháme bílky se špetkou soli a cukrem, ten přisypáváme postupně. Sněhem překryjeme celou náplň (můžeme jej ozdobit i pomocí cukrářského sáčku) a pečeme 10 až 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 150 °C.

Meringue koláč s lemon curd

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS