Citron se svou kyselostí dokáže dodat jídlům potřebný poslední tah k chuťové dokonalosti, ale nemusíte se bát na něm postavit sladkou tečku. Krom toho, že potěšíte své chuťové pohárky, dopřejete si porci vitaminu C, potřebný draslík a vápník.

Citronové sušenky s mákem

  • 50 g hladké mouky
  • 50 polohrubé mouky
  • 80 g cukru krystal
  • 2 žloutky z vajec velikosti L
  • 2 polévkové lžíce nemletého máku
  • 1 čajová lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo zrníčka z vanilkového lusku)

Ve větší míse si smícháme suché suroviny: prosejeme mouku s jedlou sodou, přidáme sůl. V jiné misce promícháme žloutky s cukrem, olejem, citronovou kůrou, makovými semínky a vanilkovým extraktem (případně zrníčky z lusku), výslednou směs přilijeme k mouce a mícháme, dokud se vše nespojí. Vznikne nám těsto spíše sušší konzistence. Z něj pomocí dvou čajových lžiček dáváme malé bochánky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi sebou měly alespoň 5 cm. Pečeme 10 až 14 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, plech případně v průběhu otočíme v závislosti, jak rovnoměrně nám trouba peče. Sušenky sejmeme ještě teplé z plechu a necháme vychladnout na mřížce.

Meringue koláč s lemon curd

Na těsto:

  • S nanášením sněhu si můžete vyhrát.Autor: Shutterstock.com / Azdora250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystal
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g mandlové mouky (mandle rozemleté najemno)
  • 1 vejce velikosti M
  • 150 g změklého másla
  • špetka soli
  • lemon curd (recept zde)

Na meringue neboli bílkový sníh:

  • 100 g cukru krystal
  • 2 vychlazené bílky z vajec velikosti M
  • špetka soli

Na těsto si nejprve do velké mísy prosejeme obě mouky s oběma cukry a špetkou soli. Změklé máslo nakrájíme na kostky a přidáme k sypkým surovinám, prsty vypracujeme hladké těsto, ke kterému přidáme rozšlehané vejce, a zapracujeme dohladka. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.

Těsto vyválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše, vytvarujeme do kulaté formy o průměru 26 cm. Dno propícháme vidličkou, zatížíme pečicím papírem a zatížíme syrovými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, poté sundáme papír s fazolemi a dopečeme 10 minut. Necháme vychladnout a do korpusu navrstvíme lemon curd.

Na meringue neboli bílkový sníh si v čisté a suché míse vyšleháme bílky se špetkou soli a cukrem, ten přisypáváme postupně. Sněhem překryjeme celou náplň (můžeme jej ozdobit i pomocí cukrářského sáčku) a pečeme 10 až 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 150 °C.