Osvěžující pudinkový dort z jablek

Potřebujeme

  • 1 kg letních jablek
  • 1 velké balení piškotů
  • cukr podle chuti
  • vanilkový cukr
  • 2 pudinkové prášky (jeden s vanilkovou, druhý s malinovou příchutí)
  • kakao nebo strouhanou čokoládu
  • citronovou šťávu
  • rum
  • špetku skořice

na ozdobu

  • šlehačku nebo zakysanou smetanu
  • ovoce

Jak na to

Oloupaná jablka nakrájíme nadrobno a rozdusíme je s cukrem na kaši. Tu rozdělíme do dvou hrnců.

V hrnku rozmícháme vanilkový pudinkový prášek s vodou a hmotu nalijeme do jednoho z hrnců a trochu ji za stálého míchání povaříme.

Totéž uděláme s pudinkem s malinovou příchutí.

Dortovou formu vypláchneme vodou a vyložíme ji piškoty. Pak do formy vylijeme obsah jednoho hrnce, hmotu posypeme grankem nebo strouhanou čokoládou, opět ji proložíme piškoty a vlijeme do ní obsah druhého hrnce. Povrch opět poklademe piškoty a dort necháme vychladit do druhého dne.

Před podáváním jej ozdobíme šlehačkou (v létě je vhodnější zakysaná smetana) a čerstvým ovocem.

Jiřina Pouzarová, Telč

Větrníky s krémem z nivy

Potřebujeme

  • 100 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • sůl

na krém

  • 100 g másla
  • 100 g nivy
  • 125 ml smetany ke šlehání

Jak na to

250 ml vody se špetkou soli uvedeme do varu, najednou vsypeme polohrubou mouku a za stálého míchámí vaříme, dokud se těsto nepřestane chytat stěn nádoby. Pak je necháme zchladnout, postupně do něj vmícháme vejce a cukrářským sáčkem z něj na plechu tvarujeme větrníčky nebo banánky a pečeme je 5 minut v předehřáté troubě při 210 °C. Pak snížíme teplotu, větrníky dopečeme a necháme vychladnout.

V misce utřeme máslo s nivou, lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a krémem větrníčky naplníme.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Višně v rumu

Potřebujeme

  • 500 g višní nebo třešní
  • 8 lžic rumu
  • 150 g oříšků
  • 200 g čokolády
  • 3 lžíce mléka

Jak na to

Višně nebo třešně omyjeme na sítu. Okapané ovoce dáme do mělké misky a přelijeme je asi pěti lžícemi rumu tak, aby bylo potopené, a necháme je přes noc nasáknout. Druhý den je přes síto slijeme a necháme okapat.

Rozehřejeme čokoládu, promícháme ji s umletými oříšky, mlékem a třemi lžícemi rumu. Ze směsi vytvarujeme malé kuličky, do středu každé dáme jednu višni nebo třešni.

Kuličky vložíme do papírových košíčků nebo je narovnáme na tácek a necháme vychladit.

Jaromír Broulík, Mikulášovice

Svatební koláčky

Potřebujeme

  • 3 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g tuku (máslo a sádlo v poměru 2:1)

na náplň

  • mák
  • povidla
  • tvaroh

Jak na to

Z mléka a droždí zaděláme kvásek a se žloutkem, solí a tukem jej zapracujeme do mouky. Z těsta vyválíme placku, kterou rádýlkem rozdělíme na čtverečky.

Na každý dáme náplň, svážeme rohy, koláčky vyrovnáme na vymazaný plech a upečeme je dorůžova v troubě.

Věra Jedličková, Radonice

Rybízová pěna

Potřebujeme

  • 600 g červeného rybízu
  • 140 g krystalového cukru
  • 80 g dětské krupičky
  • šťávu z 1/2 citronu

Jak na to

Opraný rybíz zalijeme 250 ml vody, přidáme cukr, asi 4—5 minut jej povaříme. Směs protlačíme cedníkem a v odměrce ji dolijeme vodou do 750 ml. Přidáme dětskou krupičku a za stálého míchání směs povaříme do zhoustnutí.

Kaši necháme vychladnout, občas ji promícháme, aby nevzniknul škraloup. Do studené kaše přidáme citronovou šťávu, kaši prošleháme, rozdělíme ji do misek a ozdobíme střapci rybízu.

Josef Krátký, Havlíčkův Brod

Bramborový dezert s mrkvovou náplní

Potřebujeme

  • 350 g vařených brambor
  • 180 g polohrubé mouky
  • 90 g másla
  • 30 g cukru
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • sůl

na náplň

  • 30 g mrkve
  • 2 lžíce pomerančové (i jiné) marmelády
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce krupice
  • 1 lžíci másla

Jak na to

Plátky mrkve uvaříme s 200 ml vody, cukrem a marmeládou doměkka — ke konci varu směs mícháme, dokud se nevyvaří téměř všechna tekutina.

Krupici lehce opražíme na másle a odstavíme ji.

Měkkou mrkev rozmixujeme s vejcem a citronovou šťávou, vmícháme krupici a necháme vychladnout.

Oloupané vychladlé brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku s práškem do pečiva, cukr, máslo a vypracujeme těsto, které rozdělíme na poloviny. Z každé pak na pomoučeném válu vyválíme obdélník silný asi 2 mm.

Jedním plátem vyložíme vymazaný pekáč, těsto pokryjeme náplní, tu přikryjeme druhým plátem a okraje plátů spojíme. Vrchní plát propícháme vidličkou a vše pečeme asi 35 minut ve vyhřáté troubě při 175 °C.

Vychladlý dezert nakrájíme na řezy.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Ananasová kolečka

Potřebujeme

  • 500 g lístkového těsta
  • 1 konzervu ananasových řezů (400 g)
  • 100 g sušenek
  • 1 vejce
  • 50 g moučkového cukru

Jak na to

Těsto rozválíme na pomoučeném válu a z těsta sklenkou vykrojíme 8 koleček (Ø 15 cm). Do středů čtyř koleček dáme mleté sušenky, na ně položíme po kolečku ananasu a těsto na obvodu potřeme bílkem.

Poté kolečka překryjeme zbylými kruhy, okraje dobře přitlačíme a těsto svrchu potřeme zbylým bílkem a posypeme cukrem. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě při 200 °C.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Bramboráky se švestkami

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 200 g zralých švestek
  • 100 g švestkových povidel
  • 50 g mletého máku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • špetku soli
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme vejce, mouku, lžičku cukru, špetku soli a vše promícháme.

Z připraveného těsta na lívanečníku nebo na pánvi vymazané olejem pozvolna pečeme malé bramboráčky, které nesmějí být zcela dopečené.

Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, polovinu bramboráčků obložíme půlkami švestek a posypeme je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova. Hotové bramboráčky bez švestky potřeme švestkovými povidly, přiklopíme je na bramboráčky se švestkou, pocukrujeme a ihned podáváme.

Adolf Bernatík, Havířov

Želví krunýř

Potřebujeme

  • med podle potřeby 80 ml kefíru (podmáslí)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 lžíce karobu (kakaa)
  • 2 banány
  • 60 g jáhel

Jak na to

Oprané jáhly rozvaříme na hustou kaši. Před koncem vaření do kaše vmícháme skořici, karob (kakao) a jeden a půl rozmačkaného banánu.

Dvě misky vypláchnuté studenou vodou vyložíme celofánem, který pokryjeme tenkými plátky banánu.

Do takto připravených misek vlijeme ještě horkou kaši a necháme ji vychladnout (nejméně 15 minut, ale můžeme ji i vychladit v ledničce).

Kefír (podmáslí) smícháme s karobem (kakaem) a medem na hustou omáčku.

Jáhlové „želvičky“ vyklopíme z misek na talířky, kde je dokola zalijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Luboš Dupač, Nesvačily

Grilované banány

Potřebujeme

  • 4 velké banány
  • 1 lžíci másla
  • vanilinový cukr
  • 1 hrst mandlových plátků (sekaných vlašských ořechů)
  • citronovou šťávu
  • rum čili tuzemák (pro dospělé)

Jak na to

Pečicí plech vyložíme alobalem, který potřeme máslem a rozložíme na něj nakrájené banány. Pokapeme je citronovou šťávou, rumem a posypeme mandlemi (ořechy) a vanilinovým cukrem. Alobal přeložíme, okraje pevně zarolujeme a balíček dáme grilovat pod víko. Po třech minutách je hotovo.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček