Glukózovo-fruktózový sirup, fruktóza, palmový tuk, cukr, to vše ještě zalité jogurtovou nebo čokoládovou polevou, složených opět hlavně z tuku a cukru. Tak si zdravou svačinu rozhodně nepředstavujete. Křupavé müsli tyčinky se dají doma rychle a snadno připravit v troubě nebo v sušičce na ovoce, nepečené jsou zase měkčí a šťavnatější. Nelekejte se ulepených prstů a pusťte se do toho, výsledek bude stát za to.

Jednoduché suroviny, oslnivý výsledek

Na výborné müsli tyčinky si připravte obilné vločky, ovesné, pšeničné, žitné nebo špaldové. Daleko lepší chuťový zážitek získáte, pokud předem vločky opražíte na sucho na pánvi nebo na plechu v troubě.

Ztratí svou syrovou moučnou chuť a získají oříškový nádech. Další surovinou jsou oříšky a semínka, jakékoli vás napadnou. I ty je dobré před zpracováním opéct, dejte jim však vlastní prostor a nepečte je s vločkami, vzhledem k jiným rozměrům potřebují na opečení a zezlátnutí odlišný čas. Do tyčinek patří také ovoce, použijte sušené, ale napřed ho na několik hodin namočte do misky s vodou nebo džusem. Zachráníte tak ovoce pře vysušením a hotové tyčinky se nebudou drobit a rozpadat. Vše spojíte tekutým lepkavým sladidlem, použijte sirupy, melasu nebo med.

Vybírejte podle chuti

Základní suroviny pro výrobu müsli tyčinek máte, další obměny jsou na vaší fantazii. Kombinujte různé druhy oříšků a semínek, přidejte koření (skořice, vanilka, hřebíček), místo sladidla lze využít rozmixované datle, do základu můžete přidat rozmačkaný banán nebo jablečné pyré, zapojit můžete různá oříšková másla, méně typické ovoce, kokos, perníkové koření, kakaový prášek...

Opravdu vypečené tyčinky získáte přidáním oleje nebo másla. Pohrajte si s finální příchutí, připravte třeba "štrůdlové tyčinky" (sušená jablka, rozinky, skořice), kávové tyčinky s datlemi nebo dobrotu se sušeným zázvorem a kandovanou pomerančovou kůrou.

Základní müsli tyčinky

  • 200 g vloček
  • 200 g oříšků a semínek
  • 200 g sušeného ovoce
  • 120 g medu
  • trocha mouky nebo namletých vloček

Všechny suroviny pokrájejte na zhruba stejné kousky, promíchejte. Dle potřeby zahustěte moukou nebo namletými vločkami. Vtlačte na plec vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a krájejte.

Směs také můžete vpěchovat do pekáčku a nechat zatuhnout, získáte výbornou nepečenou alternativu tyčinek. Na trhu seženete dokonce speciální silionovové formičky, pomocí kterých tyčinky snadno vytvarujete a vyklopíte, dají se v nich i rovnou upéct v troubě. Skvěle chutnají i tyčinky připravené pomocí sušičky na ovoce.