Domácí ovocná zmrzlina bez zmrzlinovače: 3 sorbety, které zvládnete za pár minut
2. 6. 2018

Domácí ovocná zmrzlina bez zmrzlinovače: 3 sorbety, které zvládnete za pár minut

Horké dny přímo lákají k pochutnání na zmrzlině. Připravili jsme pro vás tři recepty, které vám umožní bleskurychle připravit osvěžující pochoutku. Výhodou je, že budete mít přehled o tom, co přesně jíte, ale i to, že si můžete připravit sorbet opravdu čerstvý.

Abyste si mohli vychutnat domácí ovocnou zmrzlinu, s následujícím postupem nemusíte trávit hodiny v kuchyni, dokonce není nutné mít ani přístroj na výrobu zmrzliny. Stačí vám obyčejný mixér se zahnutými noži nebo klasický tyčový mixér. To nejpodstatnější při výrobě sorbetu je totiž co nejchutnější čerstvé ovoce a cukr. Pravý sorbet potěší všechny vegany, jelikož neobsahuje mléko, ani smetanu. Není ale vůbec zapovězeno přidat například kokosové, kondenzované mléko nebo vysokoprocentní smetanu, tím snadno přemění sorbet na takzvaný sherbet. Vše pak už záleží na vašich osobních preferencích. Sorbety jsou neuvěřitelně variabilní, můžete přidávat čerstvé bylinky, koření, míchat poměry různého ovoce, a pokud si chcete opravdu dopřát, přidejte do nich alkohol, doporučujeme vodku nebo sekt.

Ovoce a cukr, to je vše

Základem sorbetu je cukrový sirup. Ten byste si měli připravit dopředu, aby stihl vychladnout. V hrnci ohřejte půllitr vody a v ní rozpusťte 220 gramů cukru. Nechte na nejnižší výkon lehce probublávat 15-20 minut, aby získala sladká voda hustší sirupovitou konzistenci. Přelijte do lahve nebo sklenice a dejte vychladit. Co se týká ovoce, vyberte to nejkvalitnější, okrajované vyřaďte na marmeládu. Den předem ovoce omyjte, osušte a uložte v jedné vrstvě na tácu nebo talíři do mrazničky, aby zmrzlo.

Mangový sorbet

Mangový sorbet je snadný a jednoduchý. Na cca 4 porce:

  • 220 g přezrálého manga
  • 3 polévkové lžíce cukrového sirupu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Do mixéru vložíme na větší kostky nakrájené zmrzlé mango, začneme v krátkých intervalech spouštět otáčky. Vyvarujeme se dlouhého mixování, aby se z ovoce rovnou nestalo pyré. Během mixování přidáváme dle potřeby zchladlý cukrový sirup, než vytvoříme konzistenci odpovídající krémovité ledové tříšti. Na závěr přidáme citronovou šťávu, a buď hned podáváme, nebo přesuneme do nádoby a necháme v mrazničce po dobu hodiny. 

Melounový sorbet s vodkou a mátou

Melounový sorbet s mátou a kapkou vodky si zamilují všichni dospělí. Na cca 4 porce:

  • 220 g pevného melounu
  • 4 polévkové lžíce cukrového sirupu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy (dle chuti)
  • 6 velkých lístků máty
  • 40 ml vodky 

Do mixéru vložíme na zmražené větší kostky melounu a začneme v krátkých intervalech spouštět otáčky. Vyvarujeme se dlouhého mixování, aby se z ovoce rovnou nestalo pyré. Během mixování přidáváme dle potřeby zchladlý cukrový sirup, než vytvoříme konzistenci odpovídající krémovité ledové tříšti. Na závěr přidáme citronovou šťávu, mátu a alkohol. Můžeme hned podávat, nebo přeléváme do nádoby a necháme v mrazničce po dobu hodiny.

Jahodový sherbet z kondenzovaného mléka

Na cca 4 porce:Sherbet vyniká krémovitou konzistencí.

  • 390 g jahod
  • 70 g kondenzovaného mléka

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a necháme oschnout. Vložíme je do mixéru, zalijeme vychlazeným kondenzovaným mlékem a společně rozmixujeme. Přelijeme do uzavíratelné nádoby a uložíme do mrazničky na minimálně 4 hodiny. Po této době zkusíme konzistenci pomocí lžíce. Jakmile jdou nabírat kopečky, můžeme podávat.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS