Domácí špaldové sušenky s javorovým sirupem: chutné, zdravé a rychlé
20. 1. 2018

Domácí špaldové sušenky s javorovým sirupem: chutné, zdravé a rychlé

Pochutnají si na nich dospělí i děti, přitom tělu nepřináší pouze prázdné kalorie, ale řadu cenných látek a mají nízký glykemický index. Jejich příprava je snadná, dokřupava jsou upečené za 10 minut.

Výběr sušenek, které by neobsahovaly jen bílou mouku, přemíru cukru a nezdravé a eticky sporné suroviny jako je palmový olej, je poměrně malý a pochopitelně nejsou levné. Můžete si je však upéct doma, a to docela snadno a rychle. Kvalitní suroviny také něco stojí, ovšem odměnou je dobrota, která zdraví spíše prospěje.

Sušenky si můžete upéct v nejrůznějších tvarech

  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g mletých ořechů nebo mandlí
  • 120 g kokosového oleje nebo másla
  • 3/4 lžičky soli
  • 100 ml javorového sirupu
  • nastrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme odležet na hodinu do lednice.

Troubu předehřejeme na 180 oC. Těsto rozválíme plát přibližně 0,5 cm tenký, z něj formičkami vykrajujeme sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky pečeme 9-10 minut. 

Pokud těsto příliš změkne, hůře se s ním pracuje – pomůže krátký pobyt v ledničce.

Není olej jako olej

Kokosová palma se zrajícími kokosyMohlo by se ztát, že náhrada palmového tuku kokosovým je vyhánění čerta ďáblem. Kokosový olej je však svým složením pro zdraví příznivější nežli palmový, má nesrovnatelně lepší chuť, a i když je rovněž dovážen zdaleka, jeho produkci neprovází ani zdaleka tak rozsáhlá devastace přírody, jako pěstování palmy olejné.

Kokosová palma je náročnější, nespokojí se s půdou po vyklučeném pralese, proto se pěstuje na stále stejných pobřežních plantážích, o které se musí majitelé patřičně starat. Tuzemskou alternativou a starou dobrou klasikou je máslo. Pokud zvolíte máslo v biokvalitě, máte jistotu, že se dojnice mohly pást na čerstvém vzduchu a nestrávily život zavřené v budově. I v chuti a nutriční kvalitě je jistý rozdíl. S použitím tekutého oleje (slunečnicového, řepkového aj) je příprava těsta také množná, ale obtížnější, nežli s tukem, který v chladu tuhne.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS