Ořechovým sladkostem nemůžeme upřít velkou energetickou hodnotu, zvláště když se s ořechy snoubí i cukr. Ale když je jíme s mírou, kromě požitku nám dodají přeci jen i řadu prospěšných látek. Ořechy obsahují zdravé tuky, mnoho minerálů i stopových prvků. V lidovém léčitelství se odedávna doporučovaly k posílení nervů a mozku – ideální medicína.

Ořechy pečené v těstě

Potřebujeme

  • 170 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • poloviny ořechů

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 100 g másla

Jak na to

  1. Z přísad vypracujeme těsto a necháme je odpočinout v chladničce.
  2. Z vychladlého těsta odebíráme menší kousky a do každého zabalíme polovinu vlašského ořechu.
  3. Vytvarujeme kuličky a skládáme je na plech.
  4. Pečeme při 180 °C asi 15–20 minut.
  5. Kuličky necháme vychladnout a obalíme v čokoládové polevě.

Punčové ořechy

Potřebujeme

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 bílky

Na punčovou náplň:

  • 100 g piškotů
  • 50 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • citrónovou šťáva
  • trošku marmelády

Jak na to

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících do něj zašleháme cukr a vmícháme ořechy.
  2. Lžičkou namáčenou ve studené vodě tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem hromádky velké asi jako polovina ořechu a zvolna je pečeme.
  3. Po vychladnutí ořechy slepujeme punčovou náplní: máslo utřeme s cukrem a vmícháme mleté piškoty, rum, citronovou šťávu a trošku marmelády.

Po naplnění punčovou nádivkou ořechy krásně změknou.

Hříbečky

Potřebujeme

  • 200 g ořechů
  • 300 g cukru
  • 2 bílky
  • kakao

Jak na to

  1. Rozemleté ořechy smícháme s cukrem a bílky.
  2. Do třetiny hmoty vmícháme kakao – z tmavého dílu vytvarujeme kloboučky, ze světlého pak nožičky hříbků.